вівторок, 20 жовтня 2020 17:01

Допомога на дітей: чи зростуть виплати при народженні наступного року

Допомога на дітей: чи зростуть виплати при народженні наступного року
При народженні дитини зараз українські сім'ї отримують 41 280 грн. Фото: pexels.com

Виплати при народженні дитини потрібно піднімати. Щоправда, за рахунок доходів від грального бізнесу це зробити не вдасться, розповів Gazeta.ua економіст Олександр Охріменко.

"Очікуваних доходів від легалізації грального бізнесу не побачимо. Щонайбільше наступного року отримаємо 3-4 мільярди гривень. Тим паче, що кошти підуть у місцеві бюджети, а не державний. Проблема в тому, що закон прийняли пізно. Основна маса грального бізнесу в інтернеті зареєстрована через офшори", - пояснює економіст.

Пропонує збільшувати виплати на дітей за рахунок емісії - друку гривні.

"Знадобиться 10-12 мільярдів гривень на рік. Гроші сім'ї переважно витрачатимуть на вітчизняні товари – від їжі до іграшок. Тому кошти стимулюватимуть українську економіку. Водночас основна маса сімей все одно наважуватиметься на одну дитину, де виплати найменші. Крім того, батьки "на руки", як і зараз, отримуватимуть не всю суму одразу. Протягом трьох років їм виплачуватимуть кошти рівними частинами. Така система працює в усіх країнах світу і це правильно", - каже Охріменко.

За його словами, зростання виплат радикально не вплине на зростання народжуваності.

"Прослідковується чітка закономірність – найвища народжуваність у найбідніших країнах, де доходи населення мізерні. Як тільки статки зростають, люди швидше займатимуться кар'єрою, подорожуватимуть чи розважатимуться. Про дітей взагалі не думають або народжують пізно. Наприклад, у Швеції виплати неймовірно великі, але там немає високої народжуваності. Водночас не суттєво, але може зрости кількість випадків, коли дітей народжуватимуть заради грошей. Але ця проблема завжди була, є і буде", - додає Охріменко.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Вартість пологів збільшиться: подробиці

За словами економіста Андрія Новака, у бюджеті є кошти, щоб підняти виплати при народженні дитини. Наприклад, на 2021 рік уряд пропонує з 12% до 40% збільшити витрати на утримання державних органів.

"Ідея про збільшення виплат за рахунок грального бізнесу також має право на життя. Це наприклад, цільове відрахування певного податку у Фонд виплат при народженні дитини", - додає економіст.

При народженні дитини зараз українські сім'ї отримують 41 280 грн. Спочатку перераховують 10 320 грн. Решту - по 860 грн у місяць, протягом трьох років. Голова Комітету Верховної Ради з питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетманцев пропонує, щоб наступного року за першу дитину батьки отримували 100 тис. грн, другу – 200 тис., третю і наступну – 300 тис. грн. Гроші на фінансування виплат при народження дитини пропонує взяти з доходів від легалізації грального бізнесу в Україні.

Зараз ви читаєте новину «Допомога на дітей: чи зростуть виплати при народженні наступного року». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути