пʼятниця, 08 лютого 2019 21:10

Долар дешевшає: експерти назвали причини

Долар дешевшає: експерти назвали причини
Для Нацбанку оптимальний діапазон курсу - 27,5-28,5 грн/дол. Фото: Depositphotos

До середини квітня очікується сприятлива курсова динаміка. Це буде один з найоптимальніших періодів, щоб купити валюту, розповів Gazeta.ua фінансовий експерт Олексій Кущ.

"Через майбутні вибори влада йде на жорсткі кроки, щоб стримати курс валют. Водночас штучні втручання у фінансовий ринок мають досить погані наслідки. Нацбанк, завдяки надзвичайно жорстким монетарним інструментам, фактично затиснув грошову масу. Регулятор випускає депозитні сертифікати. Облігації внутрішнього державного займу пропонує міністерство фінансів. Кілька разів на тиждень забирає з ринку близько 18 мільярдів гривень. Більше, ніж хотіли б продають валюти експортери. Підвищений попит на гривню спонукає курс зміцнюватися", - пояснює експерт.

Для Нацбанку оптимальний діапазон курсу - 27,5-28,5 грн/дол.

"Нижче 27 гривень впасти курсу регулятор не дасть. Буде проводитиме аукціони з купівлі валюти. За рахунок цього стримуватиме укріплення гривні. Щоправда до виборів Нацбанк не дасть упасти курсу нижче 28,5 гривень", - наголошує Олексій Кущ.

За його словами, зараз в інвесторів спрацьовує 2 інстинкти - обережність та жадібність. Останній поки домінує.

"Інфляція в країні становить близько 10%. А депозитні сертифікати Нацбанк продає комерційним банкам під 16. Державні облігації міністерство фінансів пропонує під 20%. Доходи по державним борговим інструментам майже у 2 рази перевищують рівень інфляції. Такої диспропорції немає у жодної європейської країни. Поки дохідність цінних паперів перекриває базові ризики інвесторів. Ситуація зміниться протягом кількох місяців. Інвестори почнуть виходити гроші у валюті. Тоді гривня піде вниз. Думаю, що слід очікувати повторення ситуації 2014-2015-их, коли курс почав різко падати", - каже експерт.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Учора в Україні онлайн купили понад $1 млн

За словами фінансового аналітика Олексія Лупоносова, щоб купити облігації Мінфіну номіновані у гривні, в країну завозять валюту. Але гроші потрібно буде віддавати. Виводити їх будуть не у гривні, а в доларах.

"Курсу валют допомагають трудові мігранти. Вони пересилають гроші своїм сім'ям. Ті продають долари, щоб на щось жити. Однак заробітчани вже почали перевозити свої родини за кордон", - каже він.

З кінця січня долар активно дешевшав. На 1 лютого у курсах Нацбанку становив 27,74 грн. Зараз коштує менше 27 грн. Це пов'язано з продажем валюти населенням та купівлею нерезидентами гривневих держоблігацій. Виручка надходить від експортерів аграрної продукції та металургії, кажуть в НБУ.

Зараз ви читаєте новину «Долар дешевшає: експерти назвали причини». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути