четвер, 15 квітня 2021 12:56

Дохід 77% українських пенсіонерів нижчий за прожитковий мінімум - комісар ООН

Дохід 77% українських пенсіонерів нижчий за прожитковий мінімум - комісар ООН
Важливо забезпечити баланс між накопичувальними і ненакопичувальними пенсійними системами. Фото: pixabay

У жінок середня пенсія на 30% нижча, ніж у чоловіків. А дохід 77% пенсіонерів нижчий за прожитковий мінімум.

Літні люди становлять більш як чверть населення України, 2/3 з них – жінки, передає слова верховного комісара ООН з прав людини Мішель Бачелет "УНІАН".

З її слів, упродовж найближчих років населення України старішатиме ще більше. Через це відповідна реформа важлива і своєчасна.

Бачелет додала, що для захисту кожної людини важливо забезпечити баланс між накопичувальними та ненакопичувальними пенсійними системами.

"Багато жінок, фрілансерів, працівників неформального сектора економіки та маргіналізованих осіб, які страждають від дискримінації, не завжди можуть офіційно вносити внески в систему соціального захисту. Однак у них є економічні та соціальні права, як і в усіх нас", - сказала верховний комісар ООН.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Половина населення живе у трудовому рабстві - експерт про бідність українців

Бачелет також зазначила, що під час пандемії Україна збільшила розмір допомоги по безробіттю.

"Я сподіваюся, що цей розумний крок стане стандартною практикою. Я також закликаю владу регулярно перевіряти, чи є пенсії достатніми, щоб одержувачі могли собі дозволити основні товари та послуги", - сказала вона.

За словами верховного комісара ООН, 2019 року приблизно 600 тис. пенсіонерів на території, яка не контролюється урядом, втратили доступ до пенсій через обмеження перетину лінії зіткнення. Ще 270 тис. осіб не змогли отримати доступ до пенсій на території, контрольованій урядом.

Після завершення пенсійної реформи українці матимуть змогу отримувати виплати в розмірі 7 тис. грн. Це стане можливим унаслідок запуску накопичувального рівня пенсійної системи, повідомляють у Мінсоцполітики.

Зараз ви читаєте новину «Дохід 77% українських пенсіонерів нижчий за прожитковий мінімум - комісар ООН». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути