четвер, 20 грудня 2012 11:21

Для вдалого фінансового 2013-го року план доходів і витрат слід складати уже зараз

Для вдалого фінансового 2013-го року план доходів і витрат слід складати  уже зараз
Фото: winalite-rich.com

"Гроші люблять порядок. Задумалась над тим після двох років роботи", - розповідає 24-річна офісна працівниця Діана Котик.

Жінка працювала ще з першого курсу навчання.

"Вступила на платне навчання в університет і пообіцяла собі, що з батьків тягнути не буду – зароблятиму сама. Пішла офіціанткою працювати в піцерію. Потім помічницею бармена стала. Улітку пішла звідти на літній майданчик – там працювала одразу і барменом, і офіціантом, і бухгалтером – все на купу. Сезонна робота закінчилась, довелося шукати нову", - каже жінка.

Почався другий курс, і Діана вирішила поєднувати навчання з роботою промоутера. Далі стала реалізатором, потім менеджером зв'язків із клієнтами і, врешті, супервайзером. Це все в одній компанії.

Після двох років навчання та роботи дівчина жодного разу не задумалась, куди йдуть всі заробітки. Гроші приходили і йшли, здавалося б, на необхідні речі. Згодом пішла працювати офісним робітником уже по спеціальності в невелику компанію.  Порахувавши приблизно свій сукупний дохід за ці два роки, зрозуміла, що могла б уже мати непоганий стартовий капітал для власної справи.

"Почала читати бізнес-літературу, на роботі слухала аудіокниги такої ж тематики. Першою і, напевно, основоположною була "Найбагатша людина у Вавилоні" (Дж. С. Клейсон). Зрозуміла, що працюю, а грошей нема. Для чого мені та робота? Після першої книги почали з чоловіком відкладати 10% зі всіх доходів. Абсолютно всіх – навіть тих, що на день народження подарували чи батьки дали.

Ці 10% - це гроші, які мають заробляти на себе. Як навчились, почали відкладати ще 20 % - на побутову техніку, відпустки та інші планові покупки чи заходи. За півроку наскладали на відпустку – поїхали у Ялту на море. З цього часу відкладання стало повсякденним та звичним у нашій сім'ї", - розповідає жінка.

Зараз, якщо мають можливість, то відкладають і до 50% усіх доходів. Планують відкрити власну справу. Діана також зазначила, що варто завести зошит для записів своїх доходів та витрат. В кінці року потрібно планувати витрати на наступний рік, порахувати приблизну їх вартість, і уже знати наперед, скільки грошей для чого потрібно. Сім'я Котик складає у грудні фінансовий план на 2013 рік, рахує приблизні доходи та витрати. Відтак, у відсотках знають, скільки мають змогу відкладати, щоб не утискати повсякденних витрат.

"Раджу прочитати кожній людині для здобуття фінансової грамоти таких авторів, як Бодо Шефер – "Мані чи азбука грошей", "Закони переможців", обов'язково прочитайте книгу Владіміра Савєнка "Как составить личный финансовый план. Путь к финансовой независимости". Усі, до речі, автори фінансової літератури, цитують Роберта Кіосакі. У нього є декілька написаних книг. Найбільше цитують "Богатый папа, бедный папа" та "Квадрант денежного потока".

Як зазначає Діана, зараз почали активно проводити тренінги з фінансової грамоти для усіх бажаючих:

"Послухати можна для загального розвитку. Але, застерігаю, фінансові консультанти таким чином заманюють людей, працюють з різними банками, і від цього мають свої відсотки. Тут потрібно обережними бути, і, перш ніж працювати з окремими банками, через фінконсультантів, дізнайтесь про ці банки з різних джерел. Також перед початком роботи з консультантом, попросіть рекомендації та уважно їх перечитайте".

 

Зараз ви читаєте новину «Для вдалого фінансового 2013-го року план доходів і витрат слід складати уже зараз». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути