вівторок, 07 січня 2020 21:10

Дешеві кредити для населення: чому держбанки не поспішають знижувати ставки

Дешеві кредити для населення: чому держбанки не поспішають знижувати ставки
Державні банки необхідно розчистити від проблемних кредитів. Фото: ua.news

Державні банки не мають достатньо ресурсу для кредитування населення, пояснює Gazeta.ua експерт із питань економіки Інституту Growford Олексій Кущ.

"Вони активно вкладають кошти в облігації внутрішньої державної позики, проводять операції з депозитними сертифікатами Національного банку. Насправді є заручниками державної політики в країні. Високою залишається облікова ставка НБУ, немає програм компенсації відсоткових ставок по кредитам малого та середнього бізнесу", - говорить економіст.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Від нерухомості до облігацій: як українці зберігають гроші

За його словами, державні банки - чемпіони за рівнем проблемних кредитів.

"Стрес-тестування Нацбанку показало недостатність капіталу Укрексімбанку та Ощадбанку в розмірі 25 і 40 мільярдів гривень відповідно. Якщо найближчим часом банки не розчистити від токсичних активів та не визначити секторальні ніші кредитування, то не варто чекати широких програм. Наприклад, Приватбанк повинен кредитувати малий і середній бізнес, Ощадбанк - населення, Укрексімбанк - експортні операції. Що бачимо зараз? Ощадбанк видає кредити як населенню, так і державним компаніям, крупним підприємствам", - резюмував Кущ.

З 13 грудня 2019-го Нацбанк знизив облікову ставку з 15,5% до 13,5%. Це пов'язано з меншими темпами зростання цін. У річному вимірі інфляція у листопаді сповільнилася до 5,1%. Цьому сприяло зміцнення курсу гривні, нижчі ціни на енергоресурси, розширення пропозиції окремих продуктів харчування.

Зараз ви читаєте новину «Дешеві кредити для населення: чому держбанки не поспішають знижувати ставки». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути