пʼятниця, 27 грудня 2019 21:10

Від нерухомості до облігацій: як українці зберігають гроші

Від нерухомості до облігацій: як українці зберігають гроші
Найризикованіше тримати всю суму заощаджень у гривні. Фото: Depositphotos

Цьогоріч найвигідніше вкладати гроші всередині країни було в облігації внутрішнього державного займу. Поза межами — в американський ринок акцій, розповів Gazeta.ua Іван Компан, викладач Единбурзької бізнес-школи.

"Останні два роки дохідність ОВДП дуже висока. Реальна відсоткова ставка найвища у світі. Щоправда є ризики втратити кошти. Це короткострокова інвестиція. Вона не зовсім підходить фізичним особам. Під 30% можна інвестувати в американський ринок акцій. Це стало можливим завдяки закону про валюту", - пояснює Компан.

Українці інвестували у нерухомість, тримали гроші на депозитах.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Аналітик пояснив, що буде з гривнею у січні 2020-го

"Найризикованішими були заощадження у гривнях. Наприклад, депозити. За 23 роки існування гривня не стала валютою накопичення. Через це багато громадян шукають способів інвестувати в доларах та євро. Звісно, цього року гривня показала позитивну динаміку і зміцніла. Але думаю, що це штучний процес", - пояснює Компан.

За його словами, в країні треба зменшувати ризики введення бізнесу. Тоді буде можливість знижувати облікову ставку Нацбанку, а банки пропонуватимуть населенню доступні кредити.

З 13 грудня Національний банк знизив облікову ставку з 15,5% до 13,5%. Це пов'язано з меншими темпами зростання цін. У річному вимірі інфляція у листопаді сповільнилася до 5,1%. Цьому сприяло зміцнення курсу національної валюти та послабленню іноземної. З початку року до грудня долар подешевшав з 27,68 грн до 23,29 грн.

Зараз ви читаєте новину «Від нерухомості до облігацій: як українці зберігають гроші». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути