Ексклюзиви
пʼятниця, 21 червня 2019 11:41

Чому столичний адмінсуд не мав права скасовувати націоналізацію Приватбанку

Чому столичний адмінсуд не мав права скасовувати націоналізацію Приватбанку
Національна академія правових наук України дала експертний висновок щодо скасування націоналізації ПриватБанку. Фото: Privatbank

Окружний адмінсуд Києва не мав права скасовувати націоналізацію Приватбанку за позовом олігарха Ігоря Коломойського.

Національна академія правових наук України заявила про це у своєму експертному висновку, передає НВ Бізнес.

Позивач як акціонер втратив право контролювати органи управління у зв'язку з переходом банку до держави.

Визнаний недійсним договір купівлі-продажу акцій банку від 21 грудня 2016-го, укладений між акціонерами Приватбанку і державою в особі Міністерства фінансів України у межах націоналізації є не адміністративним, а господарським договором. Суперечка є корпоративою та повинна вирішуватися у Господарському суді за місцезнаходженням компанії.

"З огляду на те, що Адміністративний суд явно вважає, що оспорюваний договір є адміністративним, Національна академія правових наук України висловлює свою думку щодо адміністративно-правової природи договору, умовами якого передбачено виведення з ринку неплатоспроможного банку за участю держави у спосіб, передбачений статтями 39, 41−1 Закону України "Про систему гарантування вкладів фізичних осіб", — йдеться у висновку.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Нацбанк пояснив, чим загрожує Україні ситуація з Приватбанком

Повноваження Фонду гарантування вкладів фізосіб є елементом відносин представництва, які позбавлені адміністративно-правового характеру.

"Укладення договорів уповноваженою особою Фонду гарантування вкладів фізичних осіб від імені пов'язаних осіб такого банку про придбання акцій додаткової емісії неплатоспроможного банку за рахунок обтяжених зобов'язань неплатоспроможного банку перед такими особами на користь Фонду має приватно-правову природу", — йдеться у висновку.

Нацбанк у Верховному суді оскаржив рішення судів про незаконність проведення перевірки Приватбанку перед його націоналізацією. 13 травня Шостий апеляційний адмінсуд відхилив апеляційну скаргу регулятора на рішення Окружного адмінсуду Києва від 2 березня 2018 року про задоволення позову колишнього акціонера Приватбанку кіпрської компанії Triantal Investments Ltd, повідомили у прес-службі НБУ.

Зараз ви читаєте новину «Чому столичний адмінсуд не мав права скасовувати націоналізацію Приватбанку». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути