вівторок, 18 червня 2019 14:35

Нацбанк пояснив, чим загрожує Україні ситуація з Приватбанком

Нацбанк пояснив, чим загрожує Україні ситуація з Приватбанком
Приватбанк націоналізували у грудні 2016-го. Фото: epravda.com.ua

Рішення судів про незаконну націоналізацію Приватбанку можуть загрожувати фінансовій стабільності України.

"Ключовий виклик для фінансової стабільності - ситуація з Приватбанком. Рішення судів загрожують майбутній співпраці з Міжнародним валютним фондом і рештою міжнародних фінансових організацій. Відсутність співпраці з МВФ поставить під загрозу фінансову стабільність України", - пояснила заступниця голови Нацбанку Катерина Рожкова під час презентації звіту про фінансову стабільність.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Зеленський розповів про дефолт і повернення Приватбанку Коломойському

У квітні суди прийняли 3 рішення на користь екс-власника Приватбанку Ігоря Коломойського. Так, Окружний адмінсуд Києва 18 квітня визнав рішення про націоналізацію Приватбанку таким, що порушує законодавство. Пізніше суд Києва скасував рішення регулятора щодо визначення переліку пов'язаних із банком осіб. 20 квітня Печерський суд Києва скасував майнову поруку Коломойського за кредитами, які НБУ видав Приватбанку 2013-го на суму 9,2 млрд грн.

За словами Катерини Рожкової, компанії, які пов'язані з олігархом Коломойським, заборгували Приватбанку 240 млрд грн.

Приватбанк підозрює Ігоря Коломойського і Геннадія Боголюбова у відмиванні $470 млрд через кіпрські компанії. Колишні власники банку переводили кошти до дочірнього банку на Кіпрі, звідти – юридичним компаніям, які надалі ці кошти інвестували в купівлю нерухомості та низку компаній у США. Згідно з позовом, який подали 21 травня до американського суду, у 2006-2016-х загальна сума кредитів, наданих Приватбанком кіпрським компаніям, за допомогою яких власники банку відмивали кошти, становила $470 млрд.

Зараз ви читаєте новину «Нацбанк пояснив, чим загрожує Україні ситуація з Приватбанком». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути