Ексклюзиви
середа, 05 червня 2019 16:08

Коломойського підозрюють у відмиванні рекордної суми грошей

Коломойського підозрюють у відмиванні рекордної суми грошей
Загальна сума кредитів, наданих "ПриватБанком" кіпрським компаніям, за допомогою яких колишні власники банку Ігор Коломойський і Геннадій Боголюбов відмивали кошти, становить $470 млрд.

Приватбанк підозрює Ігоря Коломойського і Геннадія Боголюбова у відмиванні $470 млрд через кіпрські компанії.

За версією Приватбанку, колишні власники банку переводили кошти до дочірнього банку на Кіпрі, звідти – юридичним компаніям, які надалі ці кошти інвестували в купівлю нерухомості та низки компаній у США, повідомляє старший науковий співробітник аналітичного центру Atlantic Council Андерс Аслунд.

Згідно з позовом, який подали 21 травня до американського суду, у 2006-2016-х загальна сума кредитів, наданих Приватбанком кіпрським компаніям, за допомогою яких власники банку відмивали кошти, становила $470 млрд.

Андерс Аслунд зазначає, якщо юристи Приватбанку доведуть це в суді, то це буде найбільший у світовій історії кейс із відмивання грошей однією групою осіб. Ця сума еквівалентна 2 ВВП Кіпру.

"Це цивільний позов, тому юристи Приватбанку надали суду всі матеріали. Проте всі звинувачення мають явно кримінальний характер. Приватбанк виконав по суті детективну роботу з дослідження великомасштабного відмивання коштів у США. Позовна заява налічує 104 сторінки", – підкреслив Аслунд.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Зеленський розповів про дефолт і повернення Приватбанку Коломойському

За версією Приватбанку, Коломойський і Боголюбов діяли за такою схемою: банк збирав роздрібні депозити в Україні, пропонуючи гарні умови та сервіс. Потім гроші з банку переводили в його дочірній банк на Кіпрі. Звідти – юридичним компаніям, які надалі ці кошти інвестували в купівлю нерухомості та низки компаній у США. Зокрема, згідно з позовом, колишні власники банку стали власниками нерухомості у місті Клівленд, штат Огайо, пояснив Аслунд.

Окрім того, Коломойський і Боголюбов за посередництва своїх американських компаній придбали у США низку металургійних заводів, розташованих у різних штатах.

Проблема полягає в тому, що США дозволяють створення сотень тисяч анонімних компаній, що використовують для відмивання грошей, зазначає Аслунд.

"Випадок із Приватбанком показує, що брудні гроші не обов'язково зосереджені у великих містах і у сфері нерухомості, а можуть дістатися й реальної економіки. Це наочно демонструє необхідність раз і назавжди заборонити анонімні компанії у Сполучених Штатах", – додав він.

Приватбанк націоналізували 19 грудня 2016-го. 18 квітня 2019-го Окружний адміністративний суд Києва задовольнив позов екс-власника банку Ігоря Коломойського про незаконність націоналізації Приватбанку. Цей самий суд скасував рішення Нацбанку України, ухвалене 2016-го, що визначало список фізичних і юридичних осіб, пов'язаних із банком. Печерський районний суд Києва 20 квітня дозволив розірвати договір особистого поручительства Коломойського за кредитами рефінансування Приватбанку, отриманого до його націоналізації.

3 травня Господарський суд Києва об'єднав в одне всі 5 проваджень, відкритих за позовами Коломойського до НБУ і Приватбанку про недійсність договорів особистого поручительства. 16 травня Кабінет міністрів України подав апеляцію на рішення Окружного адміністративного суду Києва, який скасував 18 квітня націоналізацію Приватбанку. 24 травня НБУ подав апеляційні скарги на 2 рішення Окружного адміністративного суду Києва у Приватбанку.

23 травня стало відомо, що "ПриватБанк" вимагає відшкодування Коломойським і Боголюбовим "кількох сотень мільйонів доларів". Наприкінці травня Коломойський повернувся до України з-за кордону. Він заявив, що вихід із ситуації, яка склалася навколо "ПриватБанку", бачить у поверненні свого капіталу.

Зараз ви читаєте новину «Коломойського підозрюють у відмиванні рекордної суми грошей». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути