пʼятниця, 03 червня 2011 13:19

Чиновники поклали в кишеню до $ 7 млрд через корупційні тендери

Чиновники поклали в кишеню до $ 7 млрд через корупційні тендери

Станом на сьогодні до 15% усього держбюджету осідає в кишенях чиновників під час держзакупівель. Якщо Рада і Кабмін проштовхнуть бажаний ними закон, ця цифра різко збільшиться.

Про це пише в новому номері український щотижневий журнал Кореспондент.

У середині травня цього року в Україні зайнялися питанням, ціна якого - понад $ 21 млрд. Саме таку суму різні держпідприємства, за даними Держкомстату, купили товарів і послуг у минулому році.

Ці фінанси складають приблизно 40% витрат держбюджету і є золотим дном для чиновників різних рівнів. За законом, тендер - це відкритий конкурс, на якому держоргани вибирають, хто дешевше і якісніше інших може продати їм товари або послуги.

На ділі, за словами Володимира Дубровського, провідного експерта аналітичного центру CASE Україна, різні зловживання і відкати в сфері держзакупівель часом становлять 20-30% і навіть 50%. Тобто в минулому році приблизно $ 4-7 млрд, або близько 10-15% всього держбюджету, могли стати "корупційним податком" - грошима, які чиновники поклали до своєї кишені.

Навіть Петро Андрєєв, голова Державної фінансової інспекції, визнає втрати бюджету в цій сфері - на рівні $1,25 млрд.

Тепер український парламент з легкої руки Кабміну вирішив ще більше спростити правила закупівель - провладна більшість схвалив новий законопроект по тендерам. Йому залишилося пройти останню інстанцію - Президента, щоб стати законом, відзначає видання.

Експерти ринку шоковані новаціями. У проекті закону укладені небезпечні ідеї. Зараз тендери зобов'язані проводити всі держпідприємства. Але Кабмін, а за ним і пропрезидентська більшість, запропонували надати поблажки державним і комунальним підприємствам, а також господарським товариствам, частка держави в статутному фонді яких становить більше 50%.

Ці структури зможуть не проводити конкурс, якщо доведуть, що для закупівлі вони використовують свої гроші, а не бюджетні кошти. Провернути подібне, на думку експертів, чиновникам буде нескладно. А адже саме на цей сегмент в минулому році припала левова частка фінансових операцій за участю держструктур - $ 16,5 млрд із $ 21,5 млрд. 

Зараз ви читаєте новину «Чиновники поклали в кишеню до $ 7 млрд через корупційні тендери ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

7

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути