Ексклюзиви
середа, 14 серпня 2019 21:11

Чим дешевий долар загрожує Україні

Чим дешевий долар загрожує Україні
Восени курс зросте до 27-28 грн/дол. Фото: Depositphotos

Сьогодні економічно обґрунтований курс становить 28 грн/дол. Все, що вище - девальвація національної валюти. Все, що нижче - негативно впливає на експортерів та надходження до держбюджету, розповів Gazeta.ua фінансовий експерт Олексій Кущ.

"У бюджеті понад 400 мільярдів гривень зав'язано на курсі долара. Йдеться про податок на додану вартість, який нараховують на імпортні товари, та митні збори. Зміцнення гривні на 5% - це недоотримання мінімум 20 мільярдів гривень. У нас же відсутня внутрішня системно економічна політика. Платоспроможність населення на низькому рівні. Експортна виручка металургійного комплексу за перше півріччя 2019-го впала на 7%. За таких умов стрімке зміцнення гривні сприяє сповільненню темпів економічного зростання", - пояснює економіст.

За його словами, зараз курс валют штучний. З одного боку, Нацбанк створює дефіцит гривні, бо випускає депозитні сертифікати. З іншого - Мінфін продає короткострокові облігації внутрішнього державного займу під високі відсотки.

"Коливання курсу, яке маємо, вносить на ринок фактор невизначеності. Інвесторам треба чіткі горизонти планування. В ідеалі на 2-3 роки. У нас же долар прогнозують максимум на 3-6 місяців. Але і фіксований курс теж помилка. Україні необхідна політика "курсового коридору". Треба встановити рамки, у який може коливатися курс долара", - пояснює Олексій Кущ.

Він додає, що восени курс зросте до 27-28 грн/дол. Валюта подорожчає більше, якщо у світі подешевшає метал, залізна руда та розпочнеться нова фінансова криза.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Нацбанк пояснив, чому не заважає долару падати

За словами фінансового аналітика Олексія Лупоносова, штучно стримувати долар влада зможе до березня 2020-го. Далі почнемо втрачати золотовалютні резерви. Доведеться брати черговий транш.

"Міцна гривня призводить до того, що українські товари стають дорожчими навіть у доларах. Вони втрачають цінову конкуренцію, а об'єми продажів падають. Так, товари повсякденного вжитку та продукти коштують на 7% дорожче, ніж у Польщі, свідчить офіційна статистика. Це відбулося, бо гривню зміцнили, а ціни ніхто не опустив. Вони навпаки зросли", - пояснює Лупоносов.

Рекордно дешево долар коштував 1 серпня — 25,02 грн/дол. Такий курс був ще у січні 2016-го. На 14 серпня офіційний курс становить 25,14 грн/дол. Обмінники купують валюту по 25,25 грн/дол. Продають — по 25,33 грн/дол.

Зараз ви читаєте новину «Чим дешевий долар загрожує Україні». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути