




Для відкриття цеху з виробництва твердих еко-сирів потрібно близько $1000. Гроші йдуть на закупівлю обладнання. Вкладення повертаються через рік. Про це Gazeta.ua розповідає шеф-кухар з Луганська Олександр Блонський.
Відкрив бізнес із виготовлення та продажу твердого сиру поблизу Миргорода на Полтавщині. Продукцію виготовляє з козячого та коров'ячого молока.
"Технологію виготовлення сирів освоїв давно, на стажуванні в Києві. Там був грузин-кухар, який навчив мене робити сулугуні та бринзу. Пізніше я організував виготовлення домашніх сирів при пивоварні в Луганську, де був бренд-шефом. Почав експериментувати з різними сортами сиру. Шукав інформацію в інтернеті. Навчався методом проб і помилок. Після переїзду в село вирішив виготовляти тверді сири. Бринзу і сулугуні варять багато. Освоїв французькі технології, придумав нові рецепти. Експериментував і спостерігав, що виходить", - каже чоловік.
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Бізнес на солодкій ваті окупився за місяць
Виготовляє твердий, екстра-твердий сири та сир з пліснявою. Продає через інтернет за ціною від 200 до 300 грн. Замовлення відправляє поштою.
"Для виробництва сирів поступово купили з дружиною ємність на 300 літрів, сирну ванну, дров'яну топку та професійний холодильник. Переробили літню кухню. Переважно сири робимо з козячого молока. Буває також, що з коров'ячого або з двох видів одразу. Зараз у нас є десять кіз, вісім з них дояться. У березні отримали 18 козенят, - говорить Олександр. - Наш сир не плагіат імпортних сирів. Ми робимо екологічно чистий фермерський продукт, унікальний за рецептурою. Не додаємо домішок і стабілізаторів".
У селі Стеблівка Хустського району на Закарпатті працює єдина в Україні ферма буйволів. Її відкрив німецький еколог Мішель Якобі. Має 30 тварин. Сам їх доїть. З молока робить сир. Продає по 200 грн за кілограм.
Коментарі
1