понеділок, 14 березня 2011 14:16

Більшу частину світового ринку озброєнь прибрали до рук США і Росія

Більшу частину світового ринку озброєнь прибрали до рук США і Росія

США і Росія контролюють понад половину всього світового ринку озброєнь.

Про це заявляє Стокгольмський інститут дослідження проблем миру (СІПРІ).

"США і Росія в 2006-2010 роках залишалися найбільшими експортерами зброї, далеко випереджаючи інші країни", - йдеться в опублікованій щорічній доповіді СІПРІ.

За його даними, "на США і Росію припадало відповідно 30 і 23% всього збройового експорту".

Росія, за офіційними даними, 2010 року лише по лінії "Рособоронекспорту" продала озброєння на суму в $ 8,6 млрд. Остаточні підсумки збройового експорту минулого року поки офіційно не оголошені. Але, як заявив раніше 1-й заступник директора ФСВТС Олександр Фомін "вони, за попередніми даними, становитимуть трохи більше $ 10 млрд".

У доповіді наголошено,що за останні п'ять років світовий експорт звичайних озброєнь виріс на 24% порівняно з періодом 2001-2005 років.

Найбільшими постачальниками зброї, крім США і Росії, за даними СІПРІ, залишалися Німеччина (11%),Франція (7%) і Велика Британія (4%). У доповіді зазначено, що "на долю" п'ятірки "в 2006-2010 роках припадало 75% усього світового експорту озброєнь порівняно з 80% за попередній п'ятирічний період".

Найбільшими покупцями звичайних озброєнь в останні п'ять років, за даними СІПРІ, були Індія, Китай, Південна Корея, Пакистан і Греція.

США постачали зброю 75 країнам і територіям. Більшу частину - 44 % - американських озброєнь отримували країни Азії і Океанії. Головними імпортерами в регіоні були Південна Корея, Японія і Тайвань. На частку Близького Сходу припало 28% збройового експорту США, а Європи - 19%.

Росія, за даними СІПРІ, 67% озброєнь експортувала до Азії, 14% - в Африку. Індія була найбільшим покупцем російської зброї.

У той же час Україна вже не входить до чільної десятки світових експортерів зброї. За останні п'ять років Україна опустилася з 10 на 12 місце.

Зараз ви читаєте новину «Більшу частину світового ринку озброєнь прибрали до рук США і Росія». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

7

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути