пʼятниця, 29 березня 2013 09:33

Батьки змушені платити по $300, щоб влаштувати дитину у садочок

Батьки змушені платити по $300, щоб влаштувати дитину у садочок
Хабарі потрібні навіть у дитячому садку. Фото: rimgdou.ucoz.ru

Киянка Аліна Огородник заплатила $300, щоб влаштувати у дитячий садок свою трирічну доньку Марію.

"На чергу в дитсадок ми стали, коли Марічці було два місяці. Треба було послухати свекруху і написати заяву у дитсадок одразу, коли нас виписали з пологового. У черзі ми були 29-ті. Коли після двох років у декреті я захотіла вийти на роботу, виявилось, що Машу у садочку не чекають. У черзі ми лише 16-ті. Просили почекати ще рік-два. На няню у нас грошей нема. Тому я не вагаючись пішла до завідувачки", - розповіла жінка.

Завідувач дитсадка натякнула, що попасти у нову групу можна, якщо батьки зроблять батьківський внесок на розвиток дитсадка.

"Чоловік не хотів, щоб донька через хабар у садочок потрапила. Пропонував, щоб ми пішли у приватний, через дорогу від нашого дому. Але там за місяць треба платити 3,5 тисячі гривень. За ці гроші можна найняти няню, яка заодно буде хатньою працівницею. Правда, дітей вчать англійської, водять у басейн, на танці і вчать кататися на ковзанах", - зізналась Огородник.

Через місяць після благодійного внеску у $ 300, доньку Огородників прийняли у групу.

"Думали, на цьому благодійні внески закінчаться, але з цього збір грошей тільки почався. Виховательки написали нам список з канцтоварів та засобів побутової хімії, орієнтовно на 300 гривень. Треба було купити все: туалетний папір, рідке мило, пральний порошок, фарби, пензлики, альбоми. По 200 гривень у вересні зібрали на меблі, у жовтні - по 250 - на вікна, у листопаді - по 100 на тюль і штори", - зазначила Огородник.

На початку березня батьків дошкільнят вихователі викликали на батьківські збори.

"Батьківський комітет зібрав по 70 гривень на подарунки для вихователів і няні. Вихователі знову попросили по 200 гривень, щоб привести в лад дитячий майданчик: відремонтувати каруселі і дитячі гірки, завезти пісок у пісочниці, висадити дерева. Багато батьків обурились. Але все рівно всі скинулись, бо водити дитину у дитсадок дешевше, ніж наймати няню", - згадала жінка.

Зараз ви читаєте новину «Батьки змушені платити по $300, щоб влаштувати дитину у садочок». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути