четвер, 15 листопада 2012 14:21

Янукович підписав закон про обов'язковий продаж частини валютної виручки

Янукович підписав закон про обов'язковий продаж частини валютної виручки
Віктор Янукович підписав закон №5480-VI. Фото: president.gov.ua

Президент Віктор Янукович підписав закон про надання права Національному банку України (НБУ) запроваджувати на строк до шести місяців обов'язковий продаж частини валютної виручки і скорочувати терміни її повернення.

Про це повідомила прес-служба глави держави.

"Глава держави підписав закони ... № 5480-VI про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо розширення інструментів впливу на грошово-кредитний ринок", - зазначено в повідомленні.

Нагадаємо, НБУ з урахуванням ймовірного посилення кризових явищ в глобальній економіці пропонував парламенту внести поправки в фінансове законодавство, дозволивши центральному банку тимчасово вводити обов'язковий продаж частини валютної виручки.

За оцінкою НБУ, надання йому права використовувати такі інструменти дозволить вибирати оптимальний час для їх застосування, що дасть змогу підвищити ефективність таких важелів для запобігання розвитку негативних тенденцій на валютному ринку України.

Обов'язковий продаж валютної виручки скасовано в 2005 році, через що Нацбанк втратив інструмент, яким забезпечувалася гарантований продаж валюти на внутрішньому валютному ринку.

Нині термін повернення валютної виручки на Україні становить 180 днів.

Волатильність курсу гривні цього тижня суттєво зросла. У цілому, курс гривні на міжбанку з початку 2012 року знизився на 2,7% - з 8,04 грн/$1 до 8,26 грн/$1 незважаючи на активні валютні інтервенції центрального банку на підтримку національної валюти.

Раніше в Нацбанку заявляли, що вважають прийнятною річну амплітуду коливань гривні в межах 2,5%. Але директор департаменту аналізу і прогнозування грошово-кредитного ринку НБУ Сергій Кораблін цього тижня констатував неминучість поступового підвищення курсової гнучкості гривні. Експерти допускають ослаблення гривні до кінця року як мінімум до 8,4 грн/$1.

Зараз ви читаєте новину «Янукович підписав закон про обов'язковий продаж частини валютної виручки». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

5

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути