вівторок, 10 квітня 2018 14:36

Американці завдали найсильнішого удару по Росії з 2014 року — економіст

Американці завдали найсильнішого удару по Росії з 2014 року — економіст
США ввели нові санкції проти російських олігархів. ФОТО: zik.ua

Американці вибірково б'ють по російським компаніям, що створює параноїдальні острахи в авторитарному режимі.

Про це в коментарі Gazeta.ua розповів економіст та політолог Тарас Загородній.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Чорний понеділок" настав у Росії

"У Олега Дерипаска залишився Миколаївський глиноземний завод. Після того, як були загрози санкцій, він офіційно його перевів на швейцарського трейдера "Гленкор". Тобто просто змінив вивіску. Віктор Вексельберг мав стосунок до "Дніпрогазу". Коли вибухнув газ у Дніпрі у 2000-х, він особисто приїздив в Україну. Не виключно, що цей актив у нього залишився або є якась частка. Головний актив, звичайно, у Дерипаски. У нього був Запорізький алюмінієвий комбінат, який він фактично знищив (Вищий господарський суд остаточно відібрав це підприємство у російського олігарха у вересні 2016 року. - Gazeta.ua). А Миколаївський глиноземний продовжує працювати досить успішно.

За словами економіста, російські олігархи зараз активно почали плутати сліди, щоб не потрапити під санкції.

"У всіх цих справах фінансовий слід настільки заплутаний, що важко сказати, кому це належить. За вивіскою воно може належати якійсь іншій компанії. Наприклад, "Водафон" - начебто британська компанія, там скрізь сидять британці. Але володіють росіяни. Те саме з компанією "Глусго", яка з'явилася на нашому ринку. Начебто швейцарська, а реально просто інша вивіска ТНК. Те саме стосується і "Лукойла"", - каже він.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Санкції США серйозно "вдарили" по російським олігархам

Для України не страшний російський капітал, якщо він не матиме впливу на українську політику, вважає Тарас Загородній.

"Ми повинні запровадити ті самі санкції і заборонити російським олігархам володіти у нас активами. Але ж питання: "Гленкор" володіє Дерипаска, але фактично не підпадає під ці санкції, бо він, начебто, не має стосунку до "Русалу" (компанія Дерипаски. - Gazeta.ua). Важко в Україні щось зробити. Я взагалі скептично ставлюся до полювання на російський капітал. Його проникнення в Україні надзвичайно велике. Він глобалізований, заходить через інші фонди. Наприклад, в обмін активами. Може зайти якийсь американський фонд. Начебто працюють американці, але в дійсності вони у себе в Вашингтоні десь теж помінялися активами, а фактично - під контролем росіян. Головне питання, щоб російський капітал не впливав на українську політику. Наприклад, він активно працює в Грузії. Але є інститути, які не дають йому можливості грати в грузинську політику. Американці можуть собі дозволити накладати санкції, тому що у них товарообіг з Росією достатньо невеликий", - пояснює експерт.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Санкції обвалили курс російського рубля

Американці розумно вводять санкції, б'ючи по одним російським олігархам і оминаючи інших.

"Звичайно, що ці санкції будуть впливати на економіку і політику. Коли на одних наклали санкції, а на інших – ні, це створює параноїдальні острахи в авторитарному режимі. Будуть думати, хто кого зрадив? Створює параною і бажання побитися. Американці тут достатньо розумно роблять: одних б'ють, а інших – ні. Плюс вони працюють собі в інтерес: випилюють всі галузі, які для них не є стратегічними. Це фінансовий сектор, "оборонка", алюміній. Як раз йде торговельна війна навколо мит на постачання цього матеріалу в Америку. Не виключено, що наступне може бути сталь і металургія. І найболісніше, що буде для Російської Федерації – запровадження ембарго на експорт російської нафти на світові ринки. Це буде нокдаун для російської економіки. Всі зрозуміли, що це серйозно. Я вважаю, що з 2014-го року це найсильніший удар, який зробили американці і сподіваюся, що далі буде", - зазначив він.

Сполучені Штати ввели санкції проти російських бізнесменів і чиновників з "кремлівського списку".

До санкційного списку потрапили мільярдер Олег Дерипаска, голова ради директорів групи компаній "Ренова" Віктор Вексельберг, який, за оцінками Forbes, є найбагатшою людиною Росії.

Під санкції потрапили компанії En+, "Ренова", "Русал", "Російські машини", "Рособоронекспорт" і ще вісім російських компаній, а також Вfinance, пов'язана з Дерипаскою. Американським компаніям і громадянам заборонили займатися з ними бізнесом.

Україна планує синхронізувати з США санкції проти РФ. Про це заявив президент Петро Порошенко.

Зараз ви читаєте новину «Американці завдали найсильнішого удару по Росії з 2014 року — економіст». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути