вівторок, 10 квітня 2018 08:40

"Чорний понеділок" настав у Росії

Автор: kommersant.ru
  Через санкції США  у Росії обвалився фінансовий ринок
Через санкції США у Росії обвалився фінансовий ринок

Понеділок, 9 квітня, через санкції США став "чорним" для російського фінансового ринку.

Фондові індекси впали на 8-11%, а курси долара і євро злетіли на 3,7-4%. За підсумками торгів багато ліквідних акції втратили в ціні 12-20%. Єврооблігації російських емітентів в понеділок впали на 1-3%, пише "Комерсант".

Відзначається, що в останній раз російський фінансовий ринок так лихоманило в "чорний понеділок" 3 березня 2014 року через новини про майбутній референдум в Криму. При цьому учасники ринку відзначають, що не відразу оцінили масштаб лиха. І тільки в понеділок побачили всю катастрофічність, коли стартували великі продажі.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Акції "Яндексу" дешевшають

Експерти не чекають подальшого зниження на ринку. Зокрема, за словами директора аналітичної групи з фінансових організацій Fitch Ratings Олександра Данилова, панічний розпродаж боргових паперів російських компаній, що не потрапили до списку санкцій, матиме обмежений ефект.

"Держбанки і так вже під санкціями - вони фондуються в основному за рахунок депозитів, а зовнішні борги поступово гасять. Банкам і компаніям, у кого доступ до міжнародних ринків зберігся, ймовірно, буде дорожче там позичати, але не у всіх є в цьому потреба", - пояснив експерт.

Експерти Вищої школи економіки (ВШЕ) прогнозують черговий етап падіння курсу російського рубля в найближчі місяці. На думку аналітиків, причиною обвалу рубля стане зниження нафтових цін і посилення відтоку капіталу з Росії.

Зараз ви читаєте новину «"Чорний понеділок" настав у Росії». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути