четвер, 12 травня 2011 10:33

Американці запропонували Литві газ на третину дешевший, ніж російський

Американці запропонували Литві газ на третину дешевший, ніж російський

Компанія Cheniere Energy, Inc., США, з якою литовська Klaipedos nafta підписала протокол про наміри щодо постачання зрідженого природного газу (ЗПГ), готова продавати його за ціною значно нижчою, ніж російське ВАТ "Газпром".

Про це стверджує міністр енергетики Литви Арвідас Сякмокас.

"Газ, пропонований американцями, на третину дешевший, ніж той, який ми сьогодні отримуємо від "Газпрому", - сказав він в інтерв'ю газеті Lietuvos rytas.

Сякмокас висловив упевненість в тому, що через три роки в Клайпедському порту буде введено в експлуатацію і приєднано до ЗПГ-терміналу магістральний газопровід.

Генеральний директор Klaipedos nafta Рокас Масюліс зазначив, що початкова планова потужність терміналу становитиме від 1,5 млн до 2,2 млн т на рік з подальшою перспективою розширення.

Нагадаємо, Klaipedos nafta, що реалізує проект будівництва в Клайпеді терміналу СПГ, досягла домовленості з Cheniere про умови закупівлі та постачання ЗПГ. Якщо подальші переговори між сторонами будуть успішними, планується підписати договір про довгострокові постачання.

Влітку минулого року уряд Литви ухвалив рішення про будівництво ЗПГ-термінала. Передбачувана потужність становитиме 3 млрд куб. м - вся річна потреба країни. Реалізацією проекту займається оператор терміналу нафтопродуктів Klaipedos nafta, що перебуває в управлінні держави. Будівництво планується почати в 2011 році і завершити до 2014 року.

Хьюстонська енергетична компанія Cheniere Energy, Inc. займається проектуванням і будівництвом прийомних СПГ-терміналів, а також розвідкою і видобутком в Мексиканській затоці. Cheniere також розвиває проекти зрідження і експорту сланцевого газу.

Зараз ви читаєте новину «Американці запропонували Литві газ на третину дешевший, ніж російський». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути