вівторок, 10 травня 2011 12:42

Експерт назвав умову здешевлення російського газу для України

Експерт назвав умову здешевлення російського газу для України

Відновлення експортного мита на російський газ може призвести до підвищення тарифи на житлово-комунальні послуги.

Про це Gazeta. ua сказав директор Українського інститут публічної політики Віктор Чумак.

"Газ для Росії - це політичний товар. Росія буде використовувати газову зброю стосовно України поки не буде зрозумілої стратегії зменшення енергоспоживання, тобто поки ми не скоротимо споживання блакитного палива", - зауважив політолог.

За його словами, заяви про можливе скасування експортного мита свідчить про те, що Росія і далі намагається заманювати Україну до Митного союзу.

"Чи зважиться Росія на це буде залежати від того, що запропонує Україна. Зазвичай, за дешеву ціну на газ нам завжди треба було йти на якісь політичні поступки. Якщо ця поступка стосується Митного союзу, тоді очікуємо розкрутки цієї теми і тез про те, що ціни на газ не будуть зростати в межах Митного союзу", - зазначив політолог.

При цьому експерт переконаний, що повернення експортного мита на газ найбільше вдарить по житлово-комунальному господарству та "Нафтогазу Україну" та призведе до зростання тарифів на житлово-комунальні послуги для населення.

"Компанії Фірташа та компанії Ахметова напряму закуповують російський газ по більш низькій ціні, тому критично це виходить для населення, комунального господарства, наповнення бюджету...Однак в України є всі можливості для скорочення споживання енергоносіїв адже на сьогоднішній день ми є одним зі світових лідерів за цим показником", - резюмував експерт.

Нагадаємо, що минулого тижня у ЗМІ з'явилася інформація про те, що Росія може поновити експортне мито на газ для України. Зазначимо, що скасування експортного мита на газ - це і є та сама знижка про яку говорять представники влади. Дане питання регулюється постановою російського уряду.

Зараз ви читаєте новину «Експерт назвав умову здешевлення російського газу для України». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути