Ексклюзиви
пʼятниця, 19 липня 2019 21:10

Як зменшити кількість довгобудів

Як зменшити кількість довгобудів
Будь-який довгобуд вже завтра може стати успішним будівництвом. Якщо проект цікавий і на ньому можливо заробити, інвестори знайдуться. Фото: Depositphotos

Досі не відомо, скільки довгобудів в Україні. Немає даних і про новобудови та терміни їх здачі. Такий реєстр хотіли створити. Однак ідея залишилася на папері, розповів Gazeta.ua віце-президент Асоціації професійних управителів нерухомістю Анатолій Топал.

"Довгобуди будують понад 10 років по одному поверху у рік. Або ще гірше - будівельні роботи взагалі не проводять більше двох-трьох років. Однак треба розділяти довгобуди та проблемні будівництва. Останні зводять там, де будувати заборонено - у місцях затоплення чи зсуву ґрунту, промислових територіях з підвищеною небезпекою. Такі будівлі необхідно демонтувати. Однак забудовники ігнорують будь-які рішення суду", - пояснює Анатолій Топал.

За його словами, будь-який довгобуд вже завтра може стати успішним будівництвом.

"Якщо проект цікавий і на ньому можливо заробити, інвестори знайдуться. Головне проаналізувати, які квартири вже продали, а які ще вільні. Порахувати, скільки знадобиться, щоб добудувати об'єкт. Адвокати кажуть, що змінити забудовника можна навіть за сьогоднішнього законодавства. Проблема в тому, що часто клієнти не можуть домовитися між собою. Так, у 2011-му зупинилося будівництво однієї зі столичних багатоповерхівок. Тоді більша частина вкладників хотіла змінити забудовника. Менша на чолі з юристами вирішила посадити директора будівельної компанії", - каже експерт.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Де взяти гроші на ремонт "хрущовок": думки експертів

Він пояснює, як проблему довгобудів вирішують у Грузії.

"Там існує солідарна відповідальність забудовник-держава-вкладник. Якщо компанія не встигає вчасно здати об'єкт, держава забирає його без будь-якої компенсації. Далі добудовує за свій рахунок або шукає нового забудовника", - підсумовує Анатолій Топал.

Мінрегіонбуд хоче створити реєстр проблемних будівництв. Щоб захистити права вкладників, підготували відповідний законопроект. Довгобудами пропонують називати будівлі, терміни введення в експлуатацію яких прострочили на рік. Планують створити перелік таких об'єктів, проводити збори вкладників та конкурс з вибору нового забудовника.

Зараз ви читаєте новину «Як зменшити кількість довгобудів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути