Ексклюзиви
четвер, 29 жовтня 2020 11:10

Як захиститися від колекторів-шахраїв

Як захиститися від колекторів-шахраїв
Дзвінки колекторів-шахраїв мають характерні риси. Фото: pexels.com

Українці скаржаться на дзвінки шахраїв, які видають себе за колекторів. Вони вимагають повернути борги невідомих людей. У разі відмови погрожують публікацією фейкової інформації про людину та її близьких.

Останні 2-3 роки в Україні стали популярними мікропозики, різні послуги кредитування. Через це різко зросла затребуваність колекторських агентств, послугами яких користуються банки та фінансові організації, повідомляє НВ.

Дзвінки колекторів-шахраїв мають характерні риси. Найчастіше телефонують рано-вранці або пізно вночі. Це дає змогу запопасти людину зненацька. Більшість спілкуються з людьми в агресивній і хамській формі. Через номер телефону та паспортні дані користувача вони шукають інформацію в соцмережах. У телефонній розмові можуть називати будь-які дані, які вони знайшли. Зловмисники можуть погрожувати поширенням фейкової інформації про друзів та родичів у соцмережах.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Швидкі кредити видаватимуть по-новому: що зміниться з наступного року

Нерідко шахраї застосовують спам-розсилку повідомлень. Можуть періодично нагадувати про себе, чергуючи серії дзвінків з невеликими періодами "затишшя". Всі перелічені методи незаконні. І є приводом для звернення до правоохоронних органів.

Як захиститися від колекторів-шахраїв?

1. З'ясуйте, хто конкретно телефонує. Попросіть співрозмовника назвати організацію, яку він представляє. Також уточніть, хто вказав вас поручителем за кредитом.

2. Попросіть надіслати вам документ, який підтверджує зв'язок колектора з банком або кредитором. У випадку з шахраями ця законна та логічна вимога може збити їх з пантелику.

3. Намагайтеся записати розмову на диктофон або просто скажіть про це співрозмовнику. Найчастіше після цього колектори починають спілкуватися ввічливіше. Або, навпаки, переходять "у наступ", видаючи себе і свої справжні наміри.

Якщо погрожують і шантажують, відразу звертайтеся до поліції. Вказуйте телефон, з якого вам телефонували, назву компанії, яку повідомив співрозмовник, його погрози тощо.

У Верховній Раді зареєстрували законопроєкт про захист боржників під час врегулювання простроченої заборгованості. В Україні з'явиться публічний Реєстр колекторських компаній, який вестиме Національний банк.

Зараз ви читаєте новину «Як захиститися від колекторів-шахраїв». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути