середа, 09 жовтня 2019 21:10

Як вивести зарплати "з тіні": думки експертів

Як вивести зарплати "з тіні": думки експертів
Надходження єдиного соціального внеску щорічно зростають на 20-30%. Фото: Depositphotos

Штрафи як стимул вийти "з тіні" працюють в економіках із чіткими правилами гри між державою та платниками податків. У нестабільних економіках вони не діють, розповів Gazeta.ua фінансовий експерт Олексій Кущ.

"Штрафи однозначно треба знижувати. Однак вивести зарплати "з тіні" таким чином не вдасться. Треба скорочувати податок на прибуток, відміняти військовий збір, знижувати єдиний соціальний внесок. Проводити широкий фіскальний маневр", - пояснює фінансист.

Надходження єдиного соціального внеску щорічно зростають на 20-30%.

"Це відбувається за рахунок зростання доходів у легальному секторі економіки. Роботодавці перераховують заплати через подорожчання ринкових послуг. Однак детінізація ринку праці проходить вкрай повільно. Досі маємо неофіційно працевлаштованих людей. Роботодавці офіційно переважно виплачують "мінімалку". Решту дають "у конверті", - наголошує Кущ.

Підприємцям треба чіткі гарантії, що законодавство не будуть змінювати щонайменше 5 років, додає він. Сьогодні маємо абсолютно неефективну систему підприємництва в країні. Бізнес не знає, чого чекати через рік-два.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Підприємців перевірятимуть по-новому

"Кодекс законів про працю треба переглядати не тільки у напрямку розміру штрафів. Більшість норм застарілі. Не дають працювати як бізнесу, так і не захищають працівників. Наприклад, більшість не може оскаржити рішення про звільнення. Але чиновники, прокурори, правоохоронці через суд успішно поновлюються на посадах", - каже голова Національної ради економічного розвитку Олексій Дорошенко.

За його словами, треба скоротити кількість свят щонайменше на три дні. Тоді економіка країни щороку додатково зростатиме на 1%.

"7% українців розраховують, що зможуть жити на державну пенсію. Тобто вони готові отримувати зарплату зі сплатою всіх податків сьогодні, щоб сподіватися на Пенсійний фонд завтра. Більшість шукає інших способів, щоб заробити. Наприклад, відкладають гроші за рахунок здачі в оренду житла чи неофіційних заробітків. Щоб змінити ситуацію, треба зменшувати навантаження на фонд заробітної плати та переходити до накопичувальної пенсійної системи", - радить Дорошенко.

Роботодавцям запропонували зменшити штрафи за порушення трудового законодавства, йдеться у законопроекті "Про внесення змін до Кодексу законів про працю". Документ Верховна Рада 3 жовтня ухвалила у першому читанні. За неоформлених працівників та виплату заробітних плат без відрахування податків зараз світить штраф у розмірі 30 "мінімалок" - понад 125 тис. грн. Суму пропонують скоротити до чотирьох - 16,7 тис. грн. Таким чином влада хоче знизити тиск на бізнес та позбутися зарплат "у конвертах".

Зараз ви читаєте новину «Як вивести зарплати "з тіні": думки експертів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути