пʼятниця, 07 січня 2022 22:55

Як скласти особистий фінансовий план на 2022 рік

Великі покупки чи значні події, що потребують грошових витрат, є фінансовими цілями. На них варто заощаджувати заздалегідь. Щоб придбати путівку в екзотичну країну чи влаштувати весілля, варто щомісяця відкладати частину доходу. Така стратегія допомагає без надмірних зусиль і зайвих кредитів накопичити необхідну суму.

Скласти особистий фінансовий план і тримати під контролем бюджет радить Національний банк. Розповідаємо, як покроково скласти фінансовий план на рік.

Складаємо список цілей і бажань

Будь-яке планування починається з аналізу того, що є зараз. Оцініть, чи влаштовує вас нинішня ситуація з персональними фінансами, чого бракує, що хотілося б покращити. Означте цілі. Фінансова ціль — це не лише збільшення доходу на 50% чи купівля ноутбука. Будь-які цілі на рік так чи інакше пов'язані із грошима, навіть якщо вони нематеріальні.

Наприклад, піти на курси іноземної мови, купити диван, пройти обстеження і оформити медичну страховку тощо.

Визначаємо їхню вартість

Коли список бажань сформовано, визначте, на які з них потрібні гроші та скільки вони коштують. Для зручності створіть табличку з 4 колонок. У першій — ціль, у другій — вартість, у третій — термін виконання, у четвертій — сума, яку необхідно відкладати щомісяця. Так потрібно розписати кожну ціль і підрахувати, скільки грошей вам треба на все кожного місяця.

 

Припустимо, щомісяця вам треба відкладати 10360 грн. Чи комфортно ви почуватиметесь, якщо заощаджуватимете саме стільки? Якщо ні, поміркуйте про кожну ціль ще раз і відмовтесь від чогось.

Аналізуємо, чи справді нам усе це потрібно

Часто ми щось робимо або купуємо для того, щоби вразити або відповідати певному статусу, а не тому, що нам це насправді потрібно. Це змушує купувати більше й заганяє у кредити, але не робить щасливішими. Чесний аналіз своїх цілей дозволяє виявити справжню цінність для себе й відсіяти зайве. Приміром, якщо треба купити смартфон, варто вибрати щось бюджетніше, ніж iPhone останньої версії.

Не забудьте про подушку безпеки

Якщо у вас ще немає резервного фонду або подушки безпеки — саме час її зібрати. Мінімальна сума — це 3 місяці ваших витрат, але все-таки краще мати запас на 6 місяців життя без доходу.

Заощадження і подушка безпеки - не одне і те ж. Не можна витрачати з подушки безпеки на купівлю товарів чи послуг. Це має бути недоторканий резерв на непердбачувані випадки як-от крах бізнесу чи звільнення.

У річне планування також важливо додати довгострокові цілі, як-от купівля житла, якщо у вас є такі плани на майбутнє. 30-40-річним варто задуматись над пенсійними накопиченнями.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як розпоряджатися грошима в парі і не зруйнувати відносини?

Ведіть облік доходів і витрат

Це потрібно для розуміння, скільки ви реально можете відкладати щомісяця на свої цілі. Доходи мінус витрати = ваш ресурс. Книжки з фінансової грамотності радять заощаджувати 10–20% від доходу. Звісно, починати можна і з 5%, але поступово відсоток потрібно збільшувати. В ідеалі варто досягти пропорції 50 на 50: на половну доходів жити, половину - заощаджувати на фінансові цілі.

Щоб дисциплінувати себе, заведіть звичку хоча б 3 місяці поспіль фіксувати абсолютно всі витрати - від оплати комірного до кави і проїзду в транспорті. Тут допоможе набір застосунків для смартфона - оберіть зручніший саме вам. Деякі олдскульні користуються табличкою в Excel. Головне обліковувати все і регулярно.

Будьте гнучкі та змінюйте план

Раз на місяць заглядайте у план і перевіряйте, чи вдалося відкласти заплановані суми. Якщо ні, проаналізуйте, що пішло не так, як це виправити.

Часом причиною може бути форс-мажор - країну закрили на локдаун і ваш бізнес зійшов на пси. Ви використали резервний фонд - подушку безпеки. Тепер його треба поновити, з'явилася нова ціль у вашому фінансовому плані.

Можливо, ваші видатки зросли і відкладати заплановане не виходить. Тоді варто відмовитись від якоїсь цілі чи знайти тимчасовий підробіток.

Але важливо не кидати, навіть коли здається, що нічого не вийде. З часом ви ввійдете в ритм і все надолужите. Пам'ятайте про річний результат.

Незалежно від розмірів доходів, особисті фінанси потребують ретельного аналізу. Для цього слід освоїти фінансову грамотність та дотримуватись її. До того ж, слід передавати знання і показувати приклад своїм дітям. Це суттєво допоможе їм у майбутньому розпочати самостійне життя.

Зараз ви читаєте новину «Як скласти особистий фінансовий план на 2022 рік». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути