середа, 31 березня 2021 17:07

Як розпоряджатися грошима в парі і не зруйнувати відносини?

Як розпоряджатися грошима в парі і не зруйнувати відносини?
Конфлікти через гроші частіше трапляються у пар, які не знають звичок один одного

Конфлікти через гроші здатні зруйнувати навіть найміцніші стосунки. Адже любов не скасовує необхідність сплачувати рахунки. Як планувати сімейний бюджет так, щоб не зруйнувати стосунки?

Існує чотири схеми планування сімейного бюджету:

Спільний. Гроші належать обом, всі витрати, навіть на особисті потреби, узгоджені.

Рівноправний. Пара порівну ділить рахунки за оренду, комунальні платежі, витрати на продукти. Гроші, що залишаються у кожного на особисті потреби, ніяк не контролюються.

Солідарний. Внесок до сімейного бюджету пропорційний зарплаті. Отже, хто більше заробляє - той і вносить більше.

Незалежний. Кожен розпоряджається своїми грошима і ніяк не узгоджує власні витрати. Продукти купують по-черзі, або кожний купує, що хоче. Фінанси об'єднуються тільки на загальні цілі - наприклад, на покупку квартири.

Існує ще один підвид фінансових стосунків, коли один з подружжя заробляє гроші, і утримує іншого, якщо обох це влаштовує.

Щоб не сперечатись, головне прояснити:

• Які у вас спільні цілі, і як надовго.
• Скільки необхідно грошей на життя.
• Як розподілити домашні обов'язки.

Для пар без дітей, які тільки починають жити разом, найкраще підходить рівноправний бюджет. Повністю незалежний підходить для пар з високими доходами, коли витрати на продукти для них несуттєві. Для сімейних пар з дітьми краще підходить солідарний сімейний бюджет.

Спільні гроші можна розділити на три частини:

• Обов'язкові витрати
• Великі цілі
• Бажання

Конфлікти через гроші частіше трапляються у пар, які не знають звичок один одного, або якщо у них були різні уявлення про сімейні стосунки, чи неправильні очікування щодо партнера. Не варто уникати обговорення фінансових питань. Конфліктів найпростіше уникнути, якщо до початку спільного життя все обговорити.

Намітьте спільну фінансову ціль, визначте її вартість, заплануйте час і спосіб досягнення. Спільні плани прекрасно впливають на відносини.

Обговорюйте, скільки грошей ви зможете витратити, щоб не викидати гроші на вітер. Не намагайтесь рахувати кожну копійку і контролювати витрати свого партнера.

Не забувайте, що робота по дому потребує багато часу, особливо коли є маленькі діти. Тим більше, не правильно звалювати всі домашні справи на жінку, яка працює і заробляє нарівні з чоловіком.

Щасливий не той, у кого багато грошей, а той, кому їх вистачає. І якщо ваш партнер до початку спільного життя не обіцяв задовольняти всі ваші фінансові потреби, або виконувати всю роботу по дому – не варто вимагати більшого.

Зараз ви читаєте новину «Як розпоряджатися грошима в парі і не зруйнувати відносини?». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути