пʼятниця, 29 січня 2021 16:04

Як працюють найпоширеніші шахрайські схеми під час покупок в інтернеті

Як працюють найпоширеніші шахрайські схеми під час покупок в інтернеті
2020 року одночасно із зростанням популярності онлайн-торгівлі у кіберпросторі активізувалися шахраї, які масово створювали фальшиві сайти. Фото: pixabay

Торік шахраї 12 369 разів намагались видурити гроші в користувачів платформи OLX Україна.

7720 разів зловмисникам вдалося заволодіти коштами, розповів керівник відділу бізнес-аналітики OLX Україна Віктор Нобіуз, пише Liga.net.

З його слів, 2020 року одночасно зі зростанням популярності онлайн-торгівлі в кіберпросторі активізувалися шахраї, які масово створювали фальшиві сайти.

"Як правило, шахраї намагаються перевести спілкування з потенційною жертвою у месенджери, адже там набагато простіше заволодіти персональною інформацією жертви та викрасти кошти", - пояснює аналітик.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Шахраї продали орендовану квартиру і зникли

Він каже, що популярною впродовж останніх місяців є така схема шахрайства: людина розміщує на платформі оголошення про продаж товару.

"Шахрай контактує з цією людиною в месенджері, повідомляє про готовність придбати товар, після чого надсилає фішинговий лінк на сайт, який виглядає схожим на OLX, але є фейковим. На цьому сайті жертві пропонується ввести дані платіжної картки, після чого шахрай заволодіває коштами на картковому рахунку", - додають в OLX.

Іноді шахраї вигадують фейкові правила доставлення товарів і надсилають їх жертвам у вигляді "скрінів з сайту OLX". Серед "правил" трапляються такі: необхідно повідомити про баланс на картці; мати на картці не менше грошей, ніж хоче отримати продавець за товар.

В Україні з'явився новий вид шахрайства. Аферисти видають себе за ремонтників. Забирають техніку нібито в сервіс, а потім зникають із гаджетами.

Зараз ви читаєте новину «Як працюють найпоширеніші шахрайські схеми під час покупок в інтернеті». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути