вівторок, 14 серпня 2018 09:50

Як фінансова криза в Туреччині вплине на Україну

Як фінансова криза в Туреччині вплине на Україну
За словами експерта, криза в Туреччині суттєво не вплине на економіку України. Фото: Дзеркало тижня

Між Туреччиною і Україною не найглибша економічна інтеграція. Найбільше турецька криза може вплинути на експорт продуктів харчування, розповів Gazeta.ua директор програми "Економіка" Українського інституту майбутнього Анатолій Амелін.

"Більші загрози будуть для самої Туреччини. Президент Реджеп Ердоган заявив, що країна готується перейти на розрахунки в національній валюті замість долара зі своїми найбільшими торговельними партнерами - Китай, Росія, Іран і Україна. Такі фінансові операції не будуть сприяти зручності розрахунків із Туреччиною. Об'єми зовнішньої торгівлі можуть через це падати. Це буде посилювати девальвацію, і, як результат, знижувати якість життя населення. Не думаю, що криза у Туреччині якось вплине на українську економіку. Так само як це не позначиться на глобальній економіці. Туреччина не виробляє нічого унікального, що не можна було б дістати в інших країнах", - говорить Анатолій Амелін.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Туреччина оголосила про санкції у відповідь США

На думку експерта, криза у Туреччині не схожа на теперішню ситуацію в Україні.

"У нас поки що не криза, а турбулентна ситуація. В Україні спостерігаємо приріст економіки, бачимо стабілізацію національної валюти. Також на сьогодні надходження валюти перевищує відтік грошей із країни", - додав Амелін.

США 1 серпня ввели санкції стосовно двох турецьких міністрів у справі американського пастора. Його звинувачують у підтримці тероризму в Туреччині. Після того котирування турецької ліри впали до рекордно низького рівня.

10 серпня турецька валюта опустилася до рекордного мінімуму - до 6,3 ліри за дол.

Зараз ви читаєте новину «Як фінансова криза в Туреччині вплине на Україну». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути