вівторок, 20 червня 2017 15:10

6 речей, які потрібно знати про майбутню пенсійну реформу

6 речей, які потрібно знати про майбутню пенсійну реформу
Пенсії осучаснять і будуть щороку перераховувати Фото: dnepr.info

Цього тижня у Верховній Раді розглянуть проект пенсійної реформи. Національна рада реформ уже підтримала його. Gazeta.ua підбрала ключові пропозиції розробників пенсійної реформи. Деякі з них запрацюють з 1 жовтня 2017-го, інші - з 1 січня 2018-го — за умови, що у Верховній Раді проголосують за проект.

1. Пенсії осучаснять і будуть щороку перераховувати

Солідарну пенсійну систему, яка діє зараз, люди називають дискримінаційною. Адже згідно з нею, люди, які пропрацювали однакову кількість років, які одержували однакову зарплатню, але вийшли на пенсію в різні роки, отримують різну пенсію. Саме тому відбудеться перерахунок пенсій відповідно до зростання середньої заробітної плати з якої сплачуються внески. Розмір пенсії залежатиме від трьох показників - середньої зарплати за останні 3 роки, індивідуального коефіцієнта зарплати і коефіцієнта страхового стажу. Щоб дізнатися суму майбутньої пенсії, ці складові треба помножити між собою. Скажімо, якщо колишній працівник державного підприємства пропрацював там 32 роки й отримував середню зарплату 3700 грн, то потрібно ці показники помножити між собою і на індивідуальний коефіцієнт зарплати 1,9. Добуток - 2288,76 грн. Зараз така особа отримує 1698,99 грн.

Крім того, щороку для захисту від інфляції пенсії індексуватимуть (перераховуватимуть).

2. Страховий стаж для виходу на пенсію збільшать із 15 до 35 років

У 2018-му році, щоб вийти на пенсію потрібно буде мати 25 років страхового стажу, у 2023-му – 30 років, у 2028-му – вже 35 років для людей, що виходять на пенсію за віком (60 років). Пенсійний вік при цьому підвищувати не будуть.

3. Стаж можна буде докуповувати — по 16 896 грн/рік

Тим, хто не має потрібної кількості трудових років, пропонують їх докупити. 1 рік стажу коштуватиме 16896 грн, 2 роки – 33792 грн, 3 – 50688 грн, 5 – 84480 грн. Ті, хто не має відповідного стажу і не може його докупити, отримуватиме від держави матеріальну допомогу в розмірі 949 грн.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Експерт розповів, чого очікувати від пенсійної реформи

4. Вислугу років скасують всім, крім військових

З 1 січня 2018 року скасовується право на призначення пенсії за вислугу років для працівників освіти, охорони здоров'я, соціального захисту. Це не стосуватиметься лише військовослужбовців.

5. Працюючим пенсіонерам не зменшуватимуть розмір виплат

Кабмін пропонує скасувати обмеження розміру пенсій працюючим пенсіонерам. Працюючий пенсіонер зможе отримувати повну пенсію

6. Скасують достроковий вихід на пенсію

Пропонують позбавити права дострокового виходу на пенсію людей з усіх пільгових категорій, окрім військових. Зараз право дострокового виходу на пенсію мають ті, хто працює на небезпечних і шкідливих підприємствах, а також медики, педагоги, правоохоронці. Пропонують, щоб замість дострокової пенсії роботодавці вносили за таких працівників - підвищені ставки соціального внеску. За рахунок цього після виходу на пенсію ті будуть отримувати більше.

Зараз ви читаєте новину «6 речей, які потрібно знати про майбутню пенсійну реформу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути