вівторок, 20 червня 2017 13:28

Експерт розповів, чого очікувати від пенсійної реформи

Експерт розповів, чого очікувати від пенсійної реформи
Відтепер 1 рік стажу можна буде докупити за 16896 грн Фото: tsn.ua

Осучаснення пенсій буде вигідно тим, хто виходив на пенсію раніше, а не зараз, вважає економіст Борис Кушнірук.

На цьому тижні проект пенсійної реформи внесуть на розгляд Верховної Ради. Національна рада реформ уже підтримала його.

"Солідарна пенсійна ситема — безнадійна. Я скептично ставлюся до запланованих змін. Осучаснення пенсій буде вигідно тим, хто виходив на пенсію раніше і кому осучаснення не проводили. Що стосується пенсійної реформи — суттєво для цієї категорії пенсіонерів нічого не зміниться. Вони як жили в злиднях, так і житимуть. Ці всі зміни більше орієнтовані на тих, хто вийде на пенсію після прийняття нової пенсійної реформи", - розповів Gazeta.ua економіст Борис Кушнірук.

Згідно з проектом реформи, страховий стаж для виходу на пенсію збільшать. Зараз мінімальний - 15 років. 2018-го, щоб вийти на пенсію потрібно буде мати 25 років стажу, 2023-го – 30 років, 2028-го – 35 років для людей, що виходять на пенсію за віком (60 років). Тим, хто не має потрібної кількості трудових років, пропонують їх докупити.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Проект пенсійної реформи схвалили у Нацраді

"Це має сенс для тих людей, яким уже важко працювати, і вони не мають можливості або не хочуть працювати далі, а 1-2 років стажу не вистачає. Таким чином, докупивши його, вони зможуть отримувати пенсію. Якщо ти хочеш отримувати пенсію з коштів солідарної пенсійної системи, то ти маєш в неї щось вкладати. Якщо ви цього не робите - не реєструєтесь як платник податків, неофіційно працюєте, - то потім у вас не має морального права прийти і сказати — дайте мені пенсію за віком", - каже Борис Кушнірук.

1 рік стажу коштуватиме 16896 грн, 2 роки – 33792 грн, 3 – 50688 грн, 5 – 84480 грн. Ті, хто не має відповідного стажу і не може його докупити, отримуватиме від держави матеріальну допомогу 949 грн.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Стало відомо, хто і яку пенсію отримує в Україні

Також скасовують достроковий вихід на пенсію. Якщо ж людина жодного дня не працювала — може розраховувати лише на мінімальну допомогу від держави.

"Якщо людина не працювала офіційно і ще не вийшла на пенсію за віком, то вона зараз стає перед вибором: або продовжувати працювати далі, щоб заслужити собі хоча б на мінімальну пенсію. Або отримувати допомогу від держави - 949 гривень", - каже експерт.

Відповідно до проекту Уряду, розмір пенсії залежатиме від трьох показників - середньої зарплати за останні 3 роки, індивідуального коефіцієнту зарплати і коефіцієнта страхового стажу. Щоб дізнатися суму майбутньої пенсії, ці складові треба помножити між собою. Скажімо, якщо колишній працівник державного підприємства пропрацював там 32 роки (коєфіцієнт 0,32) й отримував середню зарплату 3700 грн, то потрібно ці показники помножити між собою і на індивідуальний коефіцієнт зарплати 1,9. Добуток - 2288, 76 грн. Натомість зараз ця людина отримує 1698, 99 грн.

Пенсійний вік при цьому не підвищуватимуть. Також скасують пенсію за вислугу років для працівників освіти, охорони здоров'я, соціального захисту. Військовим її залишать. Скасують обмеження розміру виплат працюючим пенсіонерам. Вони отримуватимуть повну пенсію.

Зараз ви читаєте новину «Експерт розповів, чого очікувати від пенсійної реформи». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути