Ексклюзиви
субота, 16 квітня 2011 16:35

"Бізнесмени - прибічники "регіоналів" зі сходу України тікатимуть за кордон" - Лановий

 "Бізнесмени - прибічники "регіоналів" зі сходу України тікатимуть за кордон" - Лановий

Президент Віктор Янукович застосовує державно-централізовану модель розвитку. Це згубна помилка, застерігає відомий економіст, президент Центру ринкових реформ Володимир Лановий.

"Теперішню модель в Україні я порівнюю із кайзерівською Німеччиною, імператорською Японією, франкістською Іспанією. Ці державні капіталістичні моделі закінчилися крахом і жебрацтвом людей. Ту ж Іспанію ринок підняв із занедбаного стану за 10 років завдяки інвестиціям. Російська модель протримається трохи довше. Там росте рента, є газ, нафта. Але від видобутку багатіє керівництво держави, а не народ", - розповів gazeta.ua Володимир Лановий.

В 2011-12 роках посилиться відтік капіталів з України. Нині близько 60 тисяч приватних підприємців мають намір припинити бізнес.

"Навіть бізнесмени - прибічники "регіоналів" зі сходу України тікатимуть за кордон. Бо до них прийде конкретний бюрократ, податківець з конкретною метою - забрати, арештувати майно, забрати. Що таке "планова перевірка" податкової? У нас же не планова економіка. Там все по плану. За ринкової економіки підприємець має свої плани. Тим часом податкова втручається зі своїми "плановими перевірками". Їх може бути по три на місяць. Це нонсенс. Перевірки можуть бути лише якщо підприємство підозрюють в ухилення від сплати податків. Для цього треба надати докази. Як прокурор відкриває справу за ознаками, так і податкова повинна порушувати справу з певних підстав, звернувшись по дозвіл до певної правової інституції. Не можна заходити в приватне житло без санкції.

У сусідній Угорщині немає податкових перевірок. Підприємці платять податки. Їм довіряють, знають їхню бухгалтерію, кошториси, прибутки, ціни.

В поліцейському режимі приватний бізнес не працюватиме. Бізнесмени тікали з фашистської Німеччини. Працювали тільки олігархи над військовими замовленнями. У сучасній Росії теж залишився тільки той бізнес, який зрісся з місцевою адміністрацією або центральною владою і має повне прикриття. Іншого бізнесу у Росії вже нема.

В Україні знов з'являться цеховики, тіньові схеми, підпільні структури, кримінальний бізнес. За Януковича країна не буде конкурентоспроможною", - розповів економіст.

Зараз ви читаєте новину « "Бізнесмени - прибічники "регіоналів" зі сходу України тікатимуть за кордон" - Лановий». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути