Ексклюзиви
четвер, 17 травня 2018 12:33

ЗСУ взяли в полон двох російських спецпризначенців
7

Двох російських диверсантів-спецпризначенців взяли в полон українські військові поблизу міста Щастя на Луганщині.

17 травня 2015 року українські бійці охороняли Луганську ТЕС на опорному пункті "Фасад". О 14:30 на них напали 30 диверсантів із РФ. Намагалися захопити стратегічно важливий міст. Під час бою загинув боєць 92-ї бригади Вадим Пугачов – він першим помітив диверсантів.

Двох із них - капітана ЗС Росії 30-річного Єрофєєва Євгена Володимировича (позивний Дельфін) і сержанта Александрова Олександра Анатолійовича, 28 років, (позивний Алекс) вдалося взяти в полон. При собі мали автомат АК російського виробництва та спеціальну снайперську гвинтівку ВСС "Винторез".

"Під час проведення заходів із розмінування території троє російських військовослужбовців натрапили на засідку українських військових, - коментує ситуацію тодішній речник Генштабу ЗСУ Владислав Селезньов. - Розпочався бій, в якому брали участь військовослужбовці 92-ї механізованої бригади та військовослужбовці батальйону "Айдар". Саме військовослужбовці 92-ї бригади захопили росіян … Під час бою вони (росіяни. - Gazeta.ua) отримали поранення. Один - у ногу, інший - в руку. Таким чином бойовики намагались знищити не лише українських військових, а й своїх. Вони усіляко намагаються ліквідувати будь-які докази перебування ЗС РФ на території АТО".

Двох російських диверсантів-спецпризначенців взяли в полон українські військові поблизу міста Щастя на Луганщині.
Фото: Depo.ua
Двох російських диверсантів-спецпризначенців взяли в полон українські військові поблизу міста Щастя на Луганщині.
Двох російських диверсантів-спецпризначенців взяли в полон українські військові поблизу міста Щастя на Луганщині.
Двох російських диверсантів-спецпризначенців взяли в полон українські військові поблизу міста Щастя на Луганщині.
Двох російських диверсантів-спецпризначенців взяли в полон українські військові поблизу міста Щастя на Луганщині.

Пораненим терористам надали необхідну медичну допомогу.

"Вони переймалися за свої органи, які медики-карателі мали у них вирізати для продажу. Про це, з їхніх слів, їх постійно попереджають батьки-командири. Один із офіцерів-окупантів навіть зажадав оперувати плече без наркозу – стеріг свої нирки. Ми пішли назустріч побажанням терористичного трудящого", - розповів луганський лікар Григорій Максимець.

Бойовики ЛНР поспішили "відхреститися" від російських диверсантів. Назвали їх співробітниками "народної міліції".

"Силовики взяли в полон на території ЛНР 2 співробітників народної міліції. Перейшовши лінію розмежування - Сіверський Донець, в районі на схід міста Щастя диверсійно-розвідувальна група супротивника скоїла напад на спостережний пост окремого розвідувального батальйону народної міліції", - заявив заступник командувача "міліцією ЛНР" Сергій Козлов.

Один із полонених російських диверсантів одразу зізнався, які завдання виконував на окупованому українському Донбасі.

"Підрозділ – третя бригада спецназу, місто Тольятті. Прізвище командира бригади - полковник Щєпін. Командира роти - старший сержант Кудімов. Склад групи – 14 осіб. Працювали у районі міста Щастя", - каже Александров. Також він заявив, що його група з 14 осіб прибуває на завдання на чотири-п'ять днів, після чого відбуває на місце постійної дислокації у Луганськ, переміщуються на техніці "Урал", - сказав Олександр Александров.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Російських військових в Україні немає" - у Києві відбулося перше слухання справи Александрова і Єрофєєва

У листопаді 2015 року в Голосіївському районному суді Києва розпочався суд над диверсантами.

"За достовірною інформацією наших іноземних партнерів, була спроба нібито викрадення, а фактично - знищення ГРУшників під час перевезення їх із СІЗО СБУ до зали суду", – повідомив головний військовий прокурор Анатолій Матіос.

Александрова і Єрофєєва звинувачували в участі в терористичній організації, терористичному нападі, убивстві військовика, незаконному носінні зброї та незаконному перетині українського кордону. Обидва отримали 14 років позбавлення волі із конфіскацією майна. Своєї вини диверсанти не визнали. "Немає доказів, що я стріляв. Я проходив повз", - сказав Єрофєєв.

30 травня військовослужбовці Головного розвідувального управління Росії Євген Єрофєєв та Олександр Александров після звільнення з української в'язниці відбули в місто Тольятті, де базується їхня бригада. Президент України Петро Порошенко підписав указ про їхнє помилування та обміняв на українську льотчицю Надію Савченко, яка знаходилася у російській в'язниці.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Александрова та Єрофєєва зустріли лише дружини

"За останніми даними, з початку війни взяли у полон 25 кадрових російських офіцерів, - каже 39-річний Богдан Петренко, заступник директора Інституту дослідження екстремізму. - Йдеться про тих осіб, чиє затримання було задокументоване ЗМІ. Офіційна статистка – 49 громадян РФ притягнули до кримінальної відповідальності за війну на Донбасі. Звичайно, не всі вони військові, частина з них – так звані добровольці.

Треба розуміти й російську тактику гібридної війни – у військових забирають усі документи, які засвідчують їхнє громадянство, і нібито приймають в громадянство так званих республік. У цьому випадку довести, що конкретна людина – це громадян РФ, досить складно. На гострі ділянки як гарматне м'ясо засилають місцевих "бойовиків". Треба врахувати, що і частина військових уже заходила в Україну в межах "приватних" військових компанії – тобто, структур, які повністю фінансуються Кремлем, але позбавлені офіційного статусу.

Зокрема, російські військовополонені, скільки б їх не було, так і не стали медіаперсонами в українських ЗМІ. Де їхні страшні історії? Де інтерв'ю з їхніми рідними, матерями, друзями? Бо якщо ми хочемо обміняти медіаперсон рівня Кольченка, Сєнцова чи Балуха, ми маємо створити відповідних антиподів з російських військовополонених. Як це було з Александровим та Єврофеєвим під час обміну на Савченко".

Військовослужбовець-контрактник збройних сил РФ Віктор Агеєв, якого взяли у полон у зоні проведення АТО, впевнений, що співробітника ГРУ генштабу російської армії Євгена Єрофєєва вбили в РФ.

"А ти чув, що стало з ГРУшником Єрофєєвим, коли він повернувся? - почав Агєєв. - Його просто прибрали. Вбили". "Звідки ти знаєш?" - "Я знаю точно. Про це всі говорять: і там, і тут, з цього боку. Всі знають, що з ним це зробили. Тому що наговорив зайвого", - говорить 23-річний Віктор Агеєв.

Зараз ви читаєте новину «ЗСУ взяли в полон двох російських спецпризначенців». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 25817
Голосування Чи можливий мир на Донбасі за "формулою Штайнмаєра" (вибори+відведення військ+амністія бойовиків+особливий статус Донбасу)?
  • Так, пора закінчувати війну будь-якими способами
  • Ні, мир буде тільки після перемоги
  • Потрібно далі проводити переговори та залучити до них США
  • Війна в Україні закінчиться тільки після повернення Криму
  • Ваш варіант (у коментарях)
Переглянути