вівторок, 26 березня 2019 15:33

"Зняли з автобуса і вручили два раба" - п'ять фактів про Нацгвардію
9

Сьогодні Національна гвардія України святкує 5-ту річницю створення.

Цілий рід військ виник з попелу на початку російсько-української війни у 2014 році.

1. Невдале створення

Національна гвардія була утворена у 1991 році на базі Внутрішніх військ УРСР. Але через дев'ять років, 11 січня 2000 року її розформували.

Відновити її вирішили після революції Гідності та початку акту агресії Росії проти України. На базі Внутрішніх військ МВС України було ухвалено 12 березня 2014 року. Їм надали правоохоронні та службово-бойовими функції.

2. Колишні Внутрішні війська

Чисельність не може перевищувати 60 тисяч військовослужбовців. Більше третини з них є строковиками. 20 тис. - професійні контрактники, які сформували на базі полків внутрішніх військ - "Ягуар", "Гепард", "Тигр" та "Барс" .

  Бійці внутрішніх військ під час революції Гідності
Бійці внутрішніх військ під час революції Гідності

Протягом 2014 року до Нацгвардії зарахували також кілька добровольчих батальйонів - батальйон імені Генерала Ігора Кульчицького, "Азов", "Донбас" та резервний "Крук".

За час війни втратили 212 нацгвардійців. Ще 812 поранені. 14 досі вважаються зниклими безвісти.

3.Сплав "майданівців" та міліціонерів

На фронт бійці Нацгвардії поїхали у 2014 році. Один з перших підрозділів - добровольчий батальйон з Самооборони Майдану. Його фактично створив генерал Ігор Кульчицький з майданівців та бійців внутрішніх військ. У травні 2014-го загинув в одному з боїв за Слов'янськ. Тепер підрозділ носить його ім'я.

З 2015-го нацгвардійці розташовуються тільки на 2 та 3 лініях оборони. Несуть охорону на блокпостах. Виключеннями є два підрозділи - "Азов" та "Донбас". Вони періодчиною воюють на передовій у складі змішаних підрозділів.

Інші військові називають бійців Нацгвардії "нациками", "карателями".

4. "Зняли в Нацгвардію і вручили двох рабів"

Нацгвардія постійно піддається нападкам російської пропаганди.

Найвідоміший фейк - "зняли в Нацгвардію" У 2015-році за версією російських пропагандистів, у гвардію знімали з будь-якого транспорту і відправляли на службу.

Журналістка російського пропагандистського каналу "Россия 24" в себе на Facebook, стверджувала, що українців знімають з автобусів і потягів і відправляють служити.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Оприлюднили загальну кількість загиблих нацгвардійців за 5 років війни

Ще один фейк пізніше прийшов з Росії - кожному "карателю влада компенсує "клаптиком землі та двома рабами". Саме така новина з'явилась в ефір російського "Першого каналу" з посиланням на свідчення нібито мешканця Донбасу.

Автор: соцмережі
  Зняли в Нацгвардію - російський фейк 2015 року
Зняли в Нацгвардію - російський фейк 2015 року

Гвардійці у рейтингу ненависті росіян стоять одразу за "правосеками" і добровольчими батальйонами.

5. "Усе краще дітям"

Забезпечення підрозділів Національної гвардії - одне з найкращих в Україні. З 6,5 млрд грн (сума виділена з держбюджету на 2018 рік) біля половини витратили на нове озброєння та екіпірування гвардійців.

Їм купують нові бронеавтомобілі "Козак", "Варта", вантажівки МАЗ, та навіть танки. Крім того, у них є свій авіапарк з вертольотів Мі-8 та Мі-6, літаків Ан-26.

ТОрік з нагоди 4-ї річниці створення Національної гвардії президент України Петро Порошенко присвоїм 2 полкам Нацгвардії імена відомих козацьких полковників.

8-й полк оперативного призначення НГУ носитиме ім'я Івана Богуна (1618-1664). 18-й полк оперативного призначення отримав назву в честь Дмитра Вишневецького(1516-1563).

Зараз ви читаєте новину «"Зняли з автобуса і вручили два раба" - п'ять фактів про Нацгвардію». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 25817
Голосування Чи можливий мир на Донбасі за "формулою Штайнмаєра" (вибори+відведення військ+амністія бойовиків+особливий статус Донбасу)?
  • Так, пора закінчувати війну будь-якими способами
  • Ні, мир буде тільки після перемоги
  • Потрібно далі проводити переговори та залучити до них США
  • Війна в Україні закінчиться тільки після повернення Криму
  • Ваш варіант (у коментарях)
Переглянути