вівторок, 13 червня 2017 13:29

Жителям окупованого Донбасу цікавий безвізовий режим – соціолог

Жителям окупованого Донбасу цікавий безвізовий режим – соціолог
Елла Лібанова: "Молодь Донбасу захоче їздити в Європу. Якщо це станеться, вони не захочуть повертатися в той Донбас, який є зараз. Вони як мінімум захочуть переїхати в ту частину, що підконтрольна Україні Фото: Обозреватель

Безвізовий режим для жителів Донбасу - нова можливість. Особливо вона приваблива для молоді. Навіть за невеликих статків можна скористатися безвізом і побувати за кордоном, вважає соціолог Елла Лібанова.

"У Придністров'ї, після отримання Молдовою безвізового режиму, багато хто став звертатися за паспортами. Це нова можливість. Досі виїзд за кордон був пов'язаний з масою проблем. Тепер молодь набагато інтегрованіша в світову спільноту ніж це було ще 5-10 років тому. Неправда, що ми зовсім вже нікуди не можемо дозволити собі поїхати. За бажання можна знайти квитки дешеві і хостели. Все цілком реально.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Власників паспортів із відмітками ЛНР затримують українські прикордонники

Цілком ймовірно, що молодь Донбасу захоче їздити в Європу. Якщо це станеться, вони не захочуть повертатися в той Донбас, який є зараз. Вони як мінімум захочуть переїхати в ту частину, яка підконтрольна Україні. Звісно, існує ризик, що вони захочуть залишитися в Європі на правах нелегалів. Але цей ризик є завжди, і чесно кажучи, стосується не тільки жителів Донбасу.

З точки зору реінтеграції Донбасу в Україну, отримання безвізового режиму з ЄС – однозначний плюс. В очах жителів цього регіону безвіз – реальне досягнення. Крім того, людина, яка поїхала в Європу, повернеться і не захоче жити в свинарнику.

Набуття чинності безвізового режиму з ЄС обов'язково слугуватиме поштовхом для розвитку нового нелегального бізнесу. Йдеться про різних посередників, які за гроші пропонують жителям Донбасу оформити український біометричний закордонний паспорт. Немає жодних сумнівів, що ця сфера розвиватиметься, зате нелегальне отримання шенгенських віз стане неактуальним, адже набагато простіше отримати біометричний паспорт.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Опитування показало, скільки українців хочуть віддати Донбас Росії

Якщо говорити про інші кроки і перемоги України, здатні реінтегрувати Донбас, то є один крок, який потрібно було зробити ще 25 років тому. Варто було боротися за вплив над умами жителів цього регіону. Ми цього, на жаль, не робили. Навіть більше, ми й зараз цього не робимо. Телебачення працює вкрай погано. Державних громадських каналів, як і раніше, немає, а канали, що належать окремим людям, працюють на їхні інтереси, а не на інтереси всієї країни", - написала на сайті "Новое время" Елла Лібанова.

Українцям з окупованих територій біометричні паспорти видаватимуть після cпецперевірки. У таких осіб проситимуть додаткові документи для ідентифікації особи.

Зараз ви читаєте новину «Жителям окупованого Донбасу цікавий безвізовий режим – соціолог». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 25817
Голосування Чи можливий мир на Донбасі за "формулою Штайнмаєра" (вибори+відведення військ+амністія бойовиків+особливий статус Донбасу)?
  • Так, пора закінчувати війну будь-якими способами
  • Ні, мир буде тільки після перемоги
  • Потрібно далі проводити переговори та залучити до них США
  • Війна в Україні закінчиться тільки після повернення Криму
  • Ваш варіант (у коментарях)
Переглянути