пʼятниця, 16 квітня 2021 09:34

Зеленський сьогодні зустрінеться з Макроном і Меркель: що обговорять

Зеленський сьогодні зустрінеться з Макроном і Меркель: що обговорять
Зеленський поїхав говорити із Макроном та Меркель. Фото: president.gov.ua

Сьогодні відбудуться переговори українського президента Володимира Зеленського, президента Франції Еммануеля Макрона й німецького канцлера Ангели Меркель.

Зустріч розпочнеться о 13:15 (14:15 за Києвом). Вона відбудеться в Єлисейському палаці у форматі обіду. Президенти зустрінуться особисто, а канцлерка Німеччини приєднається до обговорення відеозв'язком, передає РБК-Україна.

Основною темою переговорів буде загострення ситуації на Донбасі. Зокрема сторони обговорять ризики ескалації конфлікту, спричинені нарощуванням військових підрозділів Росії поруч з українським кордоном.

Зазначимо, Ангела Меркель та Еммануель Макрон є учасниками переговорного процесу в нормандському форматі як посередники між Україною та РФ у мирному врегулюванні конфлікту на Донбасі.

Зеленський хотів обговорити ескалацію збройного протистояння на сході України з усіма лідерами нормандської четвірки ще в березні. Однак якщо така зустріч не відбудеться, глава держави висловив готовність провести переговори окремо з кожною стороною. У Кремлі ж заявили, що російський глава Володимир Путін не планує розмову з українським президентом.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Сподівання росіян щодо Зеленського не справдилися - експерт

Проте Макрон і Меркель раніше вже спілкувалися з Путіним на цю тему. Говорили відеоконференцією 30 березня. Путін звинуватив Україну в нібито провокаційних діях із метою ескалації конфлікту та відмові виконувати Додаткові заходи щодо посилення режиму припинення вогню, які були погоджені в липні торік.

Водночас канцлер Німеччини й президент Франції закликали до проведення переговорів у повноцінному нормандському форматі за участю всіх 4 сторін. Додатково Макрон закликав Росію взяти на себе зобов'язання щодо стабілізації режиму припинення вогню в Україні.

Якщо нормандська зустріч відбудеться, то на ній насамперед треба ставити вимогу - виконати рішення попередньої, вважає представник Донецька в українській делегації ТКГ Сергій Гармаш. Це розмінування, обмін полоненими "всіх на всіх". Також - відкриття нових КПВВ, які ми побудували, а російська сторона не відкриває. Якщо домовляться про відкриття двох КПВВ, це вже буде значним покращенням гуманітарної ситуації. Але це суперечить політиці Росії щодо ізоляції окупованої частини Донбасу від України й консервації конфлікту за абхазьким сценарієм. Навряд Путін дасть згоду на цю зустріч, якщо йому не світитиме загроза ізоляції.

Зараз ви читаєте новину «Зеленський сьогодні зустрінеться з Макроном і Меркель: що обговорять». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 25817
Голосування Чи можливий мир на Донбасі за "формулою Штайнмаєра" (вибори+відведення військ+амністія бойовиків+особливий статус Донбасу)?
  • Так, пора закінчувати війну будь-якими способами
  • Ні, мир буде тільки після перемоги
  • Потрібно далі проводити переговори та залучити до них США
  • Війна в Україні закінчиться тільки після повернення Криму
  • Ваш варіант (у коментарях)
Переглянути