середа, 31 березня 2021 14:17

Сподівання росіян щодо Зеленського не справдилися - експерт

Сподівання росіян щодо Зеленського не справдилися - експерт
"Головне завдання Путіна – загнати Україну в глухий кут" - Олександр Хара. Фото: Gazeta.ua

Чому переговори щодо Донбасу відбуваються без участі представників України. З чим пов'язане нещодавнє загострення на Донбасі. Чи піде Україна на компроміси у протистоянні з Росією. На ці питання Gazeta.ua дав відповіді експерт-міжнародник Олександр Хара.

МЗС України ще вчора заявляло, що "Наша позиція – нічого про Україну без України". Чому президент Франції Еммануель Макрон, канцлерка Німеччини Ангела Меркель та президент РФ Володимир Путін обговорювали Донбас у форматі відеоконференції без українського лідера?

Великою проблемою є те, що Путіну нецікаве припинення агресії проти України, тому блокуються як зустрічі на вищому рівні, так і робота тристоронньої контактної групи. – вважає експерт. – Немає нічого поганого в тому, що наші західні партнери намагаються зрушити справу з місця через переговори з Путіним. Тим більше, це відбувається на тлі українських пропозицій. Інше питання – наскільки це відповідає національним інтересам України. Але західні партнери ще жодного разу не робили чогось, що ішло б урозріз з інтересами української сторони. І це добре, коли вони побачать, що процес переговорів стопорить не Україна, а Росія.

Чого прагнула досягти кожна сторона?

Найбільш зрозумілі позиції України та РФ. Росія хоче на власних умовах повернути нам окуповані території. Їй потрібен інструмент впливу на внутрішню і зовнішню політику України. Якщо ж цього не вийде – відбудеться замороження конфлікту, але так, щоб надалі його можна було "розморозити" і використовувати як фактор впливу. З боку української влади відсутня чітка інформаційна політика, немає роз'яснення громадянам того, що вона робить. Наше завдання – повернути окуповані території в конституційних межах. Західні партнери повинні бути посередниками, щоб віднайти прийнятний сценарій.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Ще один президент назвав Путіна вбивцею

Які перспективи провести нормандську зустріч між главами України, Німеччини, Франції й Росії?

Навряд чи зараз це можливо. Росіяни вважали нового президента Зеленського недосвідченим політиком, який заради миру готовий на будь-які поступки. Але їхні сподівання не справдилися. Путін розуміє, що на такій зустрічі найперше будуть тиснути на нього. Зараз на Донбасі відбувається ескалація, там концентруються російські бойові частини. Широкомасштабної війни не буде, але будуть спалахи, щоб примусити Україну іти на компроміси та здачу власних інтересів – зокрема на юридичне визнання автономії псевдореспублік. Тож у російського президента немає жодної мотивації проводити цю зустріч. Він і надалі буде тиснути на Донбасі, аби змусити Україну прийняти російське трактування Мінських домовленостей.

Зеленський казав, що як не вдасться зустрітися з усіма лідерами нормандської четвірки, буде говорити з кожним окремо. Наскільки це реально?

Цю ідею також навряд чи можна втілити. Путін – раціональна особа. Його заяви про те, що Росія рятує російськомовних від НАТО – не лише пропагандистські кліше. Вони насправді в це вірять. Очільник РФ не сприймає Україну за суб'єкт, тому немає сенсу в його зустрічі із Зеленським. Український президент розуміє, де проходять червоні лінії, і шукає компроміси, не перетинаючи їх. Вважаю, що Зеленський з часом еволюціонує, як і попередній президент Порошенко, від компромісної риторики до войовничої. Я можу уявити розмови з французами і німцями, але не з росіянами. Вони не готові вирішувати питання окупованих територій у межах контактної групи. Їхнє головне завдання – загнати Україну в політичний глухий кут, щоб вона капітулювала. Мінські домовленості не є інструментом миру – це засіб війни. Вони були пов'язані з потужною ескалацією на Донбасі. Ці переговори – так само.

Президент РФ Володимир Путін обговорив ситуацію на Донбасі з Ангелою Меркель та Еммануелем Макроном. Обговорення велося без участі президента України Володимира Зеленського.

Зараз ви читаєте новину «Сподівання росіян щодо Зеленського не справдилися - експерт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути