субота, 14 травня 2022 13:25

Спецтема: Війна Росії проти України

Врятуйте захисників Азовсталі: депутати Маріуполя звернулися до світу
2

Депутати Маріупольської міської ради звернулися в МЗС України з проханням залучити всі міжнародні інструменти для порятунку бійців на меткомбінаті "Азовсталь"
Фото: t.me/mariupolrada
Депутати Маріупольської міської ради звернулися в МЗС України з проханням залучити всі міжнародні інструменти для порятунку бійців на меткомбінаті "Азовсталь"

Депутати Маріупольської міської ради звернулися до Міністерства закордонних справ України з проханням залучити всі міжнародні інструменти для порятунку бійців на меткомбінаті "Азовсталь".

Звернення прийнято на позачерговій сесії, яка пройшла 14 травня в режимі онлайн. Про це повідомила Маріупольська міська рада в Telegram.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Результат може не задовольнити всіх" - Верещук про евакуацію з Азовсталі

Міський голова Маріуполя Вадим Бойченко наголосив, що українські захисники тримають оборону периметру заводу вже понад два місяці, майже без води та їжі, під постійними обстрілами.

"Україна та особисто президент Володимир Зеленський докладає всіх зусиль для порятунку військового гарнизону, який перебуває на території підприємства та вже став символом незламності українського духу. Але зараз необхідно посилити наші позиції. Потрібно залучення ООН та Червоного Хреста, лідерів провідних країн світу", - заявив він.

Бойченко звернувся до МЗС України з проханням задіяти всі міжнародні інструменти для порятунку українських захисників та проведення операції "extraction".

"Ми будемо боротися за життя наших військових, які боронять наше місто", - наголосив.

Процедура "екстракшн" передбачає переміщення персоналу з території, що знаходиться під контролем супротивника, та доставку його в безпечну зону.

Маріуполь перебуває в блокаді з 1 березня. Захисники українського міста стримують атаки окупантів на завод у катастрофічних умовах. Там вже загинули сотні військових. Поранених - майже 600 осіб. Ці цифри збільшуються щодня, говорив заступник командира полку "Азов" капітан Святослав Паламар.

Загалом на заводі "Азовсталь" перебуває понад 1 тис. українських військових. Вони залишаються в підземних тунелях. Воїни готові здатися третій стороні й залишатися в тій країні до завершення війни.

За дорученням президента Володимира Зеленського проводяться переговори щодо евакуації українських захисників. Однак йдеться лише про 38 важкопоранених бійців.

Тим часом Маріуполь у складі ОРДО готують до приєднання до Росії. Радник мера Маріуполя Петро Андрющенко, посилаючись на місцеві ЗМІ та самопроголошеного "мера", називає можливою датою проведення "рефендуму" 15 травня.

14 травня, міністерка з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій Ірина Верещук повідомила, що Україна веде переговори про евакуацію 60 людей з Азовсталі в Маріуполі. Йдеться про поранених військовослужбовців.

Зараз ви читаєте новину «Врятуйте захисників Азовсталі: депутати Маріуполя звернулися до світу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 25817
Голосування Чи можливий мир на Донбасі за "формулою Штайнмаєра" (вибори+відведення військ+амністія бойовиків+особливий статус Донбасу)?
  • Так, пора закінчувати війну будь-якими способами
  • Ні, мир буде тільки після перемоги
  • Потрібно далі проводити переговори та залучити до них США
  • Війна в Україні закінчиться тільки після повернення Криму
  • Ваш варіант (у коментарях)
Переглянути