понеділок, 09 травня 2022 03:19

Сотні вбитих бійців, тіла розкладаються - ситуація на Азовсталі катастрофічна

Сотні вбитих бійців, тіла розкладаються - ситуація на Азовсталі катастрофічна
Окупанти бомбардують Азовсталь з літаків та кораблів. Фото: eastnews.ua

На Азовсталі загинули сотні українських військових. Поранених - близько 600 людей.

"Але ця цифра збільшується кожного дня, як і кількість загиблих...", - сказав заступник командира полку "Азов" капітан Святослав Паламар в інтерв'ю "BBC News Україна".

Військовослужбовці гинуть щодня від важких поранень. Переважно вмирають через інфекційні гангрени. У облаштованому там шпиталі обмаль антибіотиків, хірургічних інструментів, перев'язувальних матеріалів і немає змоги проводити ампутації.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Нам не потрібно похвали, нам потрібна справедливість" - захисники Маріуполя вийшли в прямий ефір з Азовсталі

"Наш шпиталь бомбардують. У нас багато контужених. У нас багато вбитих саме внаслідок бомбардувань. Ситуація просто катастрофічна...", - розповів Паламар.

Військові наполягають на негайній евакуації усіх бійців.

"Я вважаю, що російській стороні теж потрібно позбирати своїх убитих військових. Для цього потрібен режим припинення вогню та домовленості обох сторін про збір тіл загиблих. Зараз надворі вже тепло. Тіла починають розкладатися та отруюють усе", - зазначив "азовець".

Він назвав "цинічними" заяви політиків, котрі заявляють про "успішну" евакуацію з Азовсталі, коли евакуація відбулася ціною життя щонайменше 3 захисників, 6 військових отримали поранення.

Захисникам Маріуполя кілька разів обіцяли допомогу, але так нічого і не змінилося.

"Найцинічніше те, що нам дають обіцянки: "Хлопці, протримайтеся до середини березня, а далі буде допомога". Й нічого. "Протримайтеся до квітня - й все буде добре, класно". Знову нічого в підсумку", - сказав Паламар.

Український захисник додав, що деколи харчуються раз на день, а деколи без їжі проходить день: "Ми розтягуємо все, що маємо, ділимося. Деякі запаси води ще є. До того ж у нас є технічна вода, яку ми кип'ятимо та п'ємо".

Також він розповів, що всі російські літаки та кораблі стріляють по позиціях українських захисників, а ті не мають жодних засобів, щоб протистояти ворогу.

"Ми сподіваємося, що завдяки журналістам та політикам, не всім, а тим, що справді намагаються допомогти, ми можемо вплинути на світ, на ООН щодо організації евакуації поранених та можливої екстракції військового гарнізону, який знаходиться тут", - сказав заступник командира "Азова".

Маріуполь перебуває в блокаді з 1 березня. Захисники перебувають на заводі "Азовсталь".

Під час евакуації цивільних громадян 6 травня від російських обстрілів загинули троє українських воїнів, ще шестеро поранені.

Усіх жінок, дітей і людей похилого віку з заводу евакуювали. Тепер там залишилися тільки захисники, сказали в уряді.

Українські військові готові здатися третій стороні і залишатися в цій країні до завершення війни.

Зараз ви читаєте новину «Сотні вбитих бійців, тіла розкладаються - ситуація на Азовсталі катастрофічна». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути