четвер, 26 липня 2018 13:11

Волонтери об'єдналися для відкриття єдиного центру допомоги ветеранам АТО
6

Психологи з громадської організації "Коловорот" працювали у зоне бойових дій
Фото: Надано Андрієм Фоменко
Проект #SMiLE повертає ветеранів до мирного життя
Один з напрямків допомоги - психотуризм, що поєднує туристичні походи з терапевтичними практиками
У скаутських таборах ветерани-інструктори безкоштовно навчають виживанню, тактиці, стрільбі, орієнтуванню та маскуванню
Три роки водять ветеранів та членів їх сімей підніматися в гори

У Кропивницькому відкриють єдиний простір соціально-психологічної підтримки ветеранів АТО та їх родин. Для нього місцева влада виділила приміщення старої школи. Робити ремонт, планувати діяльність центру та різні активності будуть самі ветерани та психологи з волонтерами. Проект допоможе колишнім військовим повернутись до мирного життя. Про це Gazeta.ua розповів Андрій Фоменко, координатор центра ресоціалізації військових "Коловорот" та один з ініціаторів проекту #SMiLE.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Доступний літній відпочинок для дітей переселенців та воїнів АТО

"#SMiLE - це посмішка до життя, коли людина відкривається та починає йому посміхатися, - розповідає Андрій, - У 2017 року отримали 911 звернень про допомогу від військових різного рівня. Виникла потреба супроводжувати військових, які повертаються до мирного життя. У ветеранів виникає особиста криза, складнощі у спілкуванні з іншими, організації свого життя".

Проект ініціювали дві місцеві організації "Серця матерів Кіровоградщини" та центр ресоціалізації військових "Коловорот". Жінки з першої ініціативи чотири роки збирають речі для воїнів та надсилають в АТО. Психологи з іншої організації забезпечували психологічну допомогу у місцях бойових дій.

Автор: Надано Андрієм Фоменко
  Проект #SMiLE повертає ветеранів до мирного життя
Проект #SMiLE повертає ветеранів до мирного життя

"Ми не фінансуємось жодною структурою. Усі активності проводимо за кошт учасників та завдяки партнерам і спонсорам. Ветерани хочуть створити соціальний бізнес по забезпеченню страйкбольних програм і туризму та соціальний спортзал. Частина прибутку буде йти на центр, - зазначає Андрій, - Створимо окремий фонд проекту "#SMiLE", де будемо акумулювати усі кошти та розподіляти їх по пріоритетним напрямкам. Відкриємо гончарню, соціальну дитячу кімнату з вихователями, хостел для гостей, тренінгові кімнати та спортивні зали".

Для проекту місцева влада віддала стару школу №29. Зараз волонтери збирають кошти на ремонт. Паралельно проводять різні активності та зустрічі для ветеранів і їх родин.

Автор: Надано Андрієм Фоменко
  Психологи з громадської організації "Коловорот" працювали у зоне бойових дій
Психологи з громадської організації "Коловорот" працювали у зоне бойових дій

"Об'єднуємо людей в групи по інтересам та створюємо мережу ветеранів та громади АТО. Хочемо, щоб вони самі встановлювали неформальні зв'язки, що дозволять легше адаптуватись до нового життя, - ділиться Андрій, - В організацію входять рядовий склад, так і підполковники. Є також ті, хто створив свій бізнес, після повернення. Є ті, хто активний у громадському житті".

У 2017 року отримали 911 звернень про допомогу від військових різного рівня. Виникла потреба супроводжувати військових, які повертаються до мирного життя.

Три роки проводять наметовий "Табір для наших" у сосновому лісі. Туди можуть приїхати військові з родинами. Також невеликими групами по 18-20 людей ходять у гори.

"Один з напрямків роботи проекту – психотуризм. Це реабілітаційні мандрівки. Застосовуємо елементи тренінгу, проводимо вправи на саморегуляцію та реалксацію, групового залагодження. Учасники можуть познайомитись зі світоглядом інших людей, - розповідає Андрій, - Бачимо як змінюються хлопці, піднімаючись на вершину гори. Коли переноситься фокус уваги з особистих проблем на рішення буденних речей. Коли людина бачить підтримку товаришів. Це дає можливість поглянути на усе під іншим фокусом".

Автор: Надано Андрієм Фоменко
  У скаутських таборах ветерани-інструктори безкоштовно навчають виживанню, тактиці, стрільбі, орієнтуванню та маскуванню
У скаутських таборах ветерани-інструктори безкоштовно навчають виживанню, тактиці, стрільбі, орієнтуванню та маскуванню

Ще один напрямок проекту назвали "13 варта", коли ветерани можуть стати інструкторами та ділитись своїм досвідом з іншими. Цього літа у дитячій громадській організації "Січ" безкоштовно займаються з дітьми в скаутських таборах. Вчать виживанню, тактиці, стрільбі, орієнтуванню та маскуванню.

"Питання не чи буде центр, а коли буде. Сподіваємось, що якомога раніше, але не усе від нас залежить, - ділиться Андрій, - Вважаю проект "#SMiLE" еволюцією волонтерської діяльності. Він об'єднує усі громадські організації для того, щоб створити єдиний простір соціально-психологічної підтримки для людей з АТО. Добре, що приміщення не державне, а самих ветеранів. Вони можуть розвиватись саме так, як хочуть. Або просто прийти попити каву та пограти шахи".

За результатами досліджень Українського католицького інституту у м. Львові, 30% учасників бойових дій мають посттравматичний стресовий розлад, а близько 65% всіх атовців психологічно страждають від наслідків бойових дій.

Зараз ви читаєте новину «Волонтери об'єдналися для відкриття єдиного центру допомоги ветеранам АТО». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 25817
Голосування Чи можливий мир на Донбасі за "формулою Штайнмаєра" (вибори+відведення військ+амністія бойовиків+особливий статус Донбасу)?
  • Так, пора закінчувати війну будь-якими способами
  • Ні, мир буде тільки після перемоги
  • Потрібно далі проводити переговори та залучити до них США
  • Війна в Україні закінчиться тільки після повернення Криму
  • Ваш варіант (у коментарях)
Переглянути