Ексклюзиви
пʼятниця, 19 жовтня 2018 17:00

Війну на Донбасі можна припинити за годину - Хуг

Війну на Донбасі можна припинити за годину - Хуг
Швейцарець Александр Хуг два роки пропрацював заступником голови моніторингової місії ОБСЄ в Україні. У кінці жовтня у нього закінчується контракт / фото: 112.ua

Війну на Донбасі можна зупинити за лічені години, але на повне завершення піде набагато більше часу. Так вважає заступник голови Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ Александр Хуг.

У спостерігача наприкінці жовтня закінчується контракт, після чого він залишить моніторингову місію ОБСЄ в Україні, пише Голос Америки.

"Ми бачили колони техніки військового зразка, які в'їздили на територію України і виїздили. Ми бачили сліди важкої техніки, що вели до непідконтрольної ділянки кордону з Російською Федерацією. Ми розмовляли з особами у полоні в українських збройних сил, які казали, що вони служили у російських військових підрозділах, які брали участь у боях, перебуваючи в Україну у системі ротації", - говорить спостерігач.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: ОБСЄ зафіксувала переміщення військових вантажівок із людьми у ДНР

"Ці тисячі наших звітів також будуть частиною матеріалів для істориків, які дивитимуться на цей конфлікт через 10, 20 років. Усі звіти й далі будуть доступні. Вони стануть свідченнями для тих, хто втратив близьких, хто зазнав поранень у цьому конфлікті", - передбачає він.

Україна постане перед проблемою цілого покоління, вважає Александр Хуг

"Війна на Донбасі не вічна,кожен її новий день поглиблює рани, які українцям буде дуже важко загоювати. Ті діти, кому зараз по 10 років, не пам'ятають, яким було життя до конфлікту. Вони знають лише насильство, небезпечну нестабільність, злидні. Можливо, вони втратили близьких. Через ще 5 років такої ситуації їм буде по 15, і слід у їхньому дорослому житті буде незгладимий", - каже він.

Від початку року на Донбасі загинули й отримали поранення 28 дітей. Цифру озвучив голова Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ в Україні Александр Хуг.

Зараз ви читаєте новину «Війну на Донбасі можна припинити за годину - Хуг». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 25817
Голосування Чи можливий мир на Донбасі за "формулою Штайнмаєра" (вибори+відведення військ+амністія бойовиків+особливий статус Донбасу)?
  • Так, пора закінчувати війну будь-якими способами
  • Ні, мир буде тільки після перемоги
  • Потрібно далі проводити переговори та залучити до них США
  • Війна в Україні закінчиться тільки після повернення Криму
  • Ваш варіант (у коментарях)
Переглянути