Ексклюзиви
неділя, 11 квітня 2021 17:09

Ватажки ДНР контактували з Москвою у день катастрофи MH17 - розслідування

Ватажки ДНР контактували з Москвою у день катастрофи MH17 - розслідування
Дубинський і Гіркін довго не знали, що збили лайнер. Фото: Bellingcat

Фігуранти справи про катастрофу літака MH17 на Донбасі в день трагедії 17 липня 2014 року мали контакт з Москвою на вищому рівні.

Декілька годин вони не знали, що збили з "Бука" пасажирський лайнер, йдеться в розслідуванні програми Nieuwsuur на нідерландському телеканалі NOS.

Журналісти Nieuwsuur отримали тисячі телефонних розмов ватажка розвідки ДНР Сергія Дубинського. Розмови відбулися у липні та серпні 2014 року, до і після катастрофи MH17.

Вони свідчать, що єдиний фігурант, який бере участь в судовому процесі в Гаазі, росіянин Олег Пулатов, спочатку не знав про катастрофу. Дубинський про збиття пасажирського літака теж не знав. Прокурори вважають, ці бойовики не є комбатантами та повинні понести всю відповідальність за загибель Boeing.

Записи свідчать про зростання впливу Москви на бойовиків на початку липня 2014 року. РФ тоді повністю залучили у військово-стратегічні рішення, вона самостійно призначала політичне керівництво ДНР.

З липня 2014 бойовики отримали засоби зв'язку, які неможливо прослухати. Дубинський казав, що зв'язок проходив через Москву і ФСБ.

17 липня 2014 року в день катастрофи MH17 Дубинський стверджував, що має прямий контакт з Москвою. А ватажок бойовиків Ігор Гіркін провів бесіду з Москвою "на вищому рівні". Дубинський багато говорив про ракетний комплекс "Бук", який збив MH17. Менш ніж за 30 хв після катастрофи Дубинський дізнався від своїх спільників, що вони нібито збили український винищувач. Йому знадобилося майже 2 год., щоб виявити, що збили пасажирський літак. Коли він вимагав роз'яснень, його підлеглі починають брехати. Вони повторюють, що збили винищувач України, але тільки після того, як він нібито збив "Боїнг".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Обвинувачений у справі МН17 росіянин вперше заговорив у суді

Міністерство оборони Росії почало просувати цю версію. Але пізніше виявилось, що у зоні польоту лайнера не було інших літаків.

Пізніше російська влада переходить до версії про те, що MH17 збив український "Бук". Але Дубинський про це ніде не говорить.

Вночі "Бук" повернули в Росію. Протягом цього часу Дубинський і Гіркін поняття не мають, де знаходиться зброя.

Пасажирський літак компанії Malaysia Airlines, що виконував регулярний рейс МН17, збили 17 липня 2014 року біля міста Торез Донецької області, на підконтрольній бойовикам території, коли вже тривала російська агресія проти України. Загинули всі 298 осіб - 283 пасажирів і 15 членів екіпажу. Серед них було 80 дітей, 3 з яких - немовлята.

Міжнародна група криміналістів, створена для розслідування трагедії малайзійського літака, визнала, що літак був збитий російським ЗРК "Бук", привезеним із РФ в Україну незадовго до трагедії. Розслідувачі впевнені, що управління ракетною установкою здійснювалося російськими фахівцями або бойовиками під їхнім керівництвом.

У Нідерландах у судовому комплексі "Схіпхол" поновлюються слухання в справі про катастрофу. Слухання проходять за відсутності всіх 4 обвинувачених: росіян Пулатова, Гіркіна - Стрєлкова -, Дубинського та українця Леоніда Харченка.

Зараз ви читаєте новину «Ватажки ДНР контактували з Москвою у день катастрофи MH17 - розслідування». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 25817
Голосування Чи можливий мир на Донбасі за "формулою Штайнмаєра" (вибори+відведення військ+амністія бойовиків+особливий статус Донбасу)?
  • Так, пора закінчувати війну будь-якими способами
  • Ні, мир буде тільки після перемоги
  • Потрібно далі проводити переговори та залучити до них США
  • Війна в Україні закінчиться тільки після повернення Криму
  • Ваш варіант (у коментарях)
Переглянути