вівторок, 03 листопада 2020 16:04

Обвинувачений у справі МН17 росіянин вперше заговорив у суді

Обвинувачений у справі МН17 росіянин вперше заговорив у суді
Пулатов заявив, що за день до катастрофи знаходився в районі населених пунктів Степанівка та Маринівка. Фото: courtmh17.com

Обвинувачений у справі про катастрофу малазійського боїнга MH17 в небі над Донбасом росіянин Олег Пулатов вперше особисто відповів на питання адвокатів. Зустріч записали на відео й у вівторок показали в суді в Нідерландах.

Пулатов заявив, що за день до катастрофи перебував у районі населених пунктів Степанівка та Маринівка, займався розвідкою і керував підрозділом. 16-17 липня 2014 року Пулатов нібито ні з ким не говорив про зенітно-ракетну установку "Бук", з якої, імовірно, був збитий літак, не замовляв її перевезення, не супроводжував і не транспортував її, пише BBC.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Суд у Гаазі визнає вину бойовиків за збитий боїнг, але Росії це не зашкодить

"Не знав, чи така система була в ополчення", - сказав Пулатов адвокатам. Додав, що водночас знав про "Буки" української армії, розгорнуті в районі населеного пункту Зарощенське.

Обвинувачений стверджує, що в день катастрофи боїнга він дійсно перебував у районі Сніжного - найближче до місця аварії велике місто - і вирішував господарські питання.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: СБУ затримала ГРУшника, причетного до збиття літака рейсу МН17 на Донбасі

Адвокати увімкнули Пулатову кілька його розмов від 11, 16 та 17 липня 2014-го. Він не заперечував, що на записах саме його голос. Проте зазначив, що на той момент йому та його командирам було відомо, що деякі дзвінки прослуховувалися.

"Я офігів, що був розкритий мій номер. Згодом саме цей телефон ми використовували для дезінформації та введення противника в оману. Нормальні дзвінки, які мали важливість, проводили за іншими номерами чи з використанням інших каналів зв'язку" - сказав Пулатов, пояснюючи чому на деяких плівках можна, всупереч його заявам, почути переговори командирів самопроголошеної ДНР про "Бук".

Раніше прокуратура Нідерландів уже звертала увагу на те, що перехоплення розмов Пулатова й інших росіян, обвинувачених у цій справі - Ігоря Гіркіна і Сергія Дубинського, логічно не суперечать, а навіть доповнюють одна одну. Більш того, події, які обговорювали обвинувачені нібито для дезінформації, підтверджуються фото- та відеоматеріалами, знятими очевидцями подій 16-18 липня 2014-го на Донбасі.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Шарій поширював фейк ГРУ про збитий Росією MH17 над Донбасом - ЗМІ

Пасажирський літак компанії Malaysia Airlines, що виконував регулярний рейс МН17, збили 17 липня 2014 року біля міста Торез Донецької області, на підконтрольній бойовикам території, коли вже тривала російська агресія проти України. Загинули всі 298 осіб - 283 пасажирів і 15 членів екіпажу. Серед них було 80 дітей, 3 із яких - немовлята.

Міжнародна група криміналістів (J.I.T.), створена для розслідування трагедії малайзійського літака, визнала, що літак був збитий російським ЗРК "Бук", привезеним із РФ в Україну незадовго до трагедії. Розслідувачі впевнені, що управління ракетною установкою здійснювалося російськими фахівцями або бойовиками під їхнім керівництвом.

У Нідерландах у судовому комплексі "Схіпхол" поновлюються слухання в справі про катастрофу. Слухання проходять за відсутності всіх 4 обвинувачених: росіян Пулатова, Гіркіна (Стрєлкова), Дубинського та українця Леоніда Харченка.

Зараз ви читаєте новину «Обвинувачений у справі МН17 росіянин вперше заговорив у суді». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 25817
Голосування Чи можливий мир на Донбасі за "формулою Штайнмаєра" (вибори+відведення військ+амністія бойовиків+особливий статус Донбасу)?
  • Так, пора закінчувати війну будь-якими способами
  • Ні, мир буде тільки після перемоги
  • Потрібно далі проводити переговори та залучити до них США
  • Війна в Україні закінчиться тільки після повернення Криму
  • Ваш варіант (у коментарях)
Переглянути