вівторок, 09 червня 2020 15:18

Суд у Гаазі визнає вину бойовиків за збитий боїнг, але Росії це не зашкодить

Суд у Гаазі визнає вину бойовиків за збитий боїнг, але Росії це не зашкодить
Літак збили над непідконтрольним Україні Донбасом у липні 2014 року. 298 пасажирів і членів екіпажу загинули. 9 березня в Нідерландах почали перші слухання у справі. Обвинувачено трьох росіян та одного українця. Це Ігор Гіркін-Стрєлков — тодішній так званий міністр оборони ДНР. Сергій Дубінський — генерал-майор російської армії, очолював розвідку бойовиків. Олег Пулатов — підлеглий Дубінського. Громадянин України Леонід Харченко супроводжував "Бук" до Сніжного, звідки здійснили постріл. Фото: Reuters

Судовий процес у справі збитого боїнга 2014 року над Донбасом триватиме досить довго. Це залежить від того, які докази зараз має слідство, який обсяг матеріалів треба буде вивчати.

Про це в коментарі для Gazeta.ua каже експерт з міжнародної політики Ілія Куса.

"Велика частина цього процесу відбувається непублічно. Сторони можуть вимагати паузи у процесі для того, щоб ознайомитися з потенційними новими доказами. У найкращому разі все має завершитися до кінця поточного року.
Тільки 9 червня об'єднана слідча група запросила радіолокаційні дані України, Росії, літаків-розвідників НАТО та Сполучених Штатів. Хочуть вивчити їхні дані на момент падіння літака 2014 року. Отримати інформацію про те, які об'єкти були в небі над Донбасом у момент збиття літака. Таким чином остаточно зруйнуються всі попередні версії Росії. Процес отримання цієї інформації, вивчення її - усе це потребує часу", - пояснює експерт.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Катастрофа МН17 над Донбасом: оприлюднили результати аналізу тіл загиблих

За його словами, Росія намагається зробити так, щоб не було достатньо доказів, які підтверджували б українську версію.

"Проте на сьогодні усі чудово розуміють, що літак збили з російського "Бука". Швидше за все, суд також у кінцевому результаті визнає це. Але проблема в тому, що Росію цілком влаштовує така ситуація. Суд у Гаазі визнає винними конкретних осіб - бойовиків ДНР та російських військових. РФ як держава не фігуруватиме в рішенні суду. Головний виклик для Москви - зробити все, щоб не звинувачувати Росію як державу. Суд у Гаазі не може розглядати такі справи. Проте його рішення може стати причиною для позову у Міжнародний суд ООН. У його юрисдикції висунути обвинувачення за збитий літак саме країні Росія. Це може потягти за собою нові санкції. Також РФ повинна буде офіційно вибачитися та сплатити компенсацію. За статутом, рішення Міжнародного суду ООН обов'язкове до виконання. Проте були прецеденти, коли країни його ігнорували. Росія робитиме так само, якщо визнають її відповідальність за збитий боїнг", - додає міжнародник.

Засідання у справі збитого боїнга МН17 поновили з 8 червня по 3 липня у судовому комплексі "Схіпхол", що за 50 км від Гааги.
Через коронавірус кількість людей, які можуть перебувати у суді, обмежено. Загалом до процесу було допущено 100 осіб. Серед них судді, прокурори, адвокати, родичі загиблих та представники ЗМІ. Перший розгляд 8 червня тривав сім годин.

Зараз ви читаєте новину «Суд у Гаазі визнає вину бойовиків за збитий боїнг, але Росії це не зашкодить». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути