пʼятниця, 26 червня 2020 11:42

Укроборонпром виграв суд у російської компанії, якій мав сплатити $750 тис.

Укроборонпром виграв суд у російської компанії, якій мав сплатити $750 тис.
Державна акціонерна холдингова компанія "Артем" виготовляє авіаційні керовані ракети класу "повітря-повітря", протитанкові керовані ракети, засоби захисту літаків та гелікоптерів. Фото: ukroboronprom.com.ua

Сьогодні Касаційний цивільний суд у складі Верховного Суду ухвалив рішення на користь підприємства державного концерну "Укроборонпром" – Державної акціонерної холдингової компанії "Артем".

Суд відмовився визнати та виконати російське арбітражне рішення про стягнення з ДАХК "Артем" понад $750 тис. на користь російської компанії АТ "Авіа-ФЕД-Сервіс".

Це одна з 4 справ, ініційованих на території України російською компанією. Мета - виконання рішень Міжнародного комерційного арбітражного суду при Торгово-промисловій палаті Російської Федерації про стягнення з ДАХК "Артем" на користь АТ "Авіа-ФЕД-Сервіс" коштів на загальну суму понад $2,7 млн. Ці кошти російська фірма намагається стягнути з українського підприємства за договорами про поставку в Росію продукції військового призначення, укладеними у 2012-2014 роках.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Українським військовим передали модернізований безпілотник Spectator-M1

Виконання цих контрактів стало неможливим через запровадження обмежень у зв'язку із російською агресією проти України. 2015 року персональні економічні санкції було запроваджено і зокрема щодо "Авіа-ФЕД-Сервіс" – через загрозу національним інтересам, національній безпеці, суверенітету і територіальній цілісності України.

Суд погодився з позицією ДАХК "Артем" та ДК "Укроборонпром", що задоволення клопотання російської компанії суперечитиме публічному порядку України. Оскільки дозволить стягнення коштів з українського оборонного підприємства на користь компанії держави-агресора.

Це рішення є третім у 4 аналогічних справах. При тому, що у першій справі Верховний Суд у січні 2020-го став на бік російської компанії. Але згодом змінив власну практику застосування законодавства.

Зараз ви читаєте новину «Укроборонпром виграв суд у російської компанії, якій мав сплатити $750 тис.». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 25817
Голосування Чи можливий мир на Донбасі за "формулою Штайнмаєра" (вибори+відведення військ+амністія бойовиків+особливий статус Донбасу)?
  • Так, пора закінчувати війну будь-якими способами
  • Ні, мир буде тільки після перемоги
  • Потрібно далі проводити переговори та залучити до них США
  • Війна в Україні закінчиться тільки після повернення Криму
  • Ваш варіант (у коментарях)
Переглянути