понеділок, 09 квітня 2018 20:48

Україна може виплачувати пенсії на окупованих територіях

Україна може виплачувати пенсії на окупованих територіях
Павло Жебрівський. Фото: vchasnoua.com

Україна готова виплачувати пенсію на окупованій території Донбасу через Червоний хрест.

Зараз пенсіонери змушені перетинати лінію розмежування і проходити ідентифікацію, заявив в інтерв'ю Deutsche Welle керівник Донецької області Павло Жебрівський.

"Якщо Червоний Хрест візьме зобов'язання виплачувати на тимчасово окупованій Росією території пенсії і буде бачити, кому платить, то український уряд, я думаю, не буде заперечувати. Поки що механізмів, як без ідентифікації проводити виплати, ми не змогли відпрацювати. Серед 3,3 мільйона пенсіонерів — внутрішньо переміщених осіб, які зареєстровані у нас — десь 200−250 тисяч постійно проживають на підконтрольній Україні території. Інші — ні. Вони скаржаться, що мають проходити ідентифікацію. Але як по-іншому? На тій території українських банків немає. Держава Україна зберігає свої зобов'язання платити пенсії. Утім вона хоче бачити, кому платить", - розказує Жебрівський.

За словами очільника області, зараз на Донеччині близько 300-350 тисяч осіб, які не отримують українські пенсії.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: До банкомата 5 годин пішки: як отримують пенсії на Донбасі

"Є люди, які не мають можливості пересуватися. Особливо критична ситуація для людей з особливими потребам, які в Донецьку чи Сніжному прикуті до ліжка. Вони не можуть приїхати на контрольовану територію. Це, мабуть, найбільша трагедія", - каже очільник ДОнецької області.

З 1 квітня для пенсіонерів, які працюють, введуть автоматичний перерахунок пенсій. Раніше кожні два роки пенсіонери зверталися до територіальних управлінь Фонду із заявою про перерахунок. Тим, у кого після перерахунку пенсія не зросте, її не зменшать. Будуть платити, як і раніше.

Зараз ви читаєте новину «Україна може виплачувати пенсії на окупованих територіях». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 25817
Голосування Чи можливий мир на Донбасі за "формулою Штайнмаєра" (вибори+відведення військ+амністія бойовиків+особливий статус Донбасу)?
  • Так, пора закінчувати війну будь-якими способами
  • Ні, мир буде тільки після перемоги
  • Потрібно далі проводити переговори та залучити до них США
  • Війна в Україні закінчиться тільки після повернення Криму
  • Ваш варіант (у коментарях)
Переглянути