Ексклюзиви
пʼятниця, 16 жовтня 2020 16:43

У Зеленського обговорюють вільні економічні зони на окупованому Донбасі

У Зеленського обговорюють вільні економічні зони на окупованому Донбасі
На відновлення Донбасу після російської навали треба 10 млрд долларів США. Фото: GettyImages/fotobank.ua

В Офісі президента розглядають створення вільної економічної зони на вільних та окупованих територіях Донбасу.

Про це повідомив радник президента України Володимира Зеленського з економічних питань Олег Устенко, пише Інтерфакс-Україна.

"Ця ідея досить давно обговорюється в ОП. До речі, вона обговорювалося і для "континентальної" території Донбасу, яка контролюється Україною, і для тієї частини, яка нині не підконтрольна нам, але повинна буде знову реінтегруватися в Україну. Виходячи з цього завдання, тривало постійне напрацювання можливих рішень", - сказав він.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Запровадження вільної економічної зони зніме з Росії відповідальність за війну

Підконтрольна частина Донбасу потребує додаткового розвитку, який фінансуватимуть із бюджету.

За попередніми оцінками, реінтеграція Донбасу може потребувати близько $10 млрд.

"Для нас це такий самий дефіцит, як поточного року. Подвоїти дефіцит неможливо. Треба шукати якісь шляхи. Частину держвидатків доведеться переорієнтовувати на ту територію, коли настане мир. Причому мир - це категорія не економічна. Але, якщо ти маєш витрачати гроші на ту територію, де немає державних фінансів, важлива роль приватного сектора. А індустрії там зруйновано, зруйновано інфраструктуру, і навіть довіру інвесторів зруйновано. Треба якось перетягнути інвесторів на ту територію, давати якісь стимули, щоб інвестування туди було більш ніж цікавим", - пояснив Устенко.

Українці - проти створення вільної економічної зони на Донбасі. Про це свідчать результати опитування Школи політичної аналітики НаУКМА.

Президент України Володимир Зеленський у своєму відеозверненні 13 жовтня анонсував всеукраїнське опитування в день виборів. Одне із запитань має на меті дізнатися думку українців щодо створення вільної економічної зони на Донбасі. Згодом Офіс президента пояснив, що спочатку ВЕЗ упровадять на територіях, які звільнили від російських окупантів.

Зараз ви читаєте новину «У Зеленського обговорюють вільні економічні зони на окупованому Донбасі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 25817
Голосування Чи можливий мир на Донбасі за "формулою Штайнмаєра" (вибори+відведення військ+амністія бойовиків+особливий статус Донбасу)?
  • Так, пора закінчувати війну будь-якими способами
  • Ні, мир буде тільки після перемоги
  • Потрібно далі проводити переговори та залучити до них США
  • Війна в Україні закінчиться тільки після повернення Криму
  • Ваш варіант (у коментарях)
Переглянути