четвер, 15 жовтня 2020 17:51

Запровадження вільної економічної зони зніме з Росії відповідальність за війну

Запровадження вільної економічної зони на Донбасі означатиме легалізацію торгівлі з окупантами.

"Ця пропозиція свідчить про те, що Україна фактично взяла на себе зобов'язання ратифікувати політичну частину Мінських домовленостей. Тобто самотужки відбудовувати Донбас. Водночас зазначу, що Росія опиняється за рамками цього процесу та з неї знімається відповідальність як із країни-окупанта за відшкодування завданих збитків економіці України", - каже співголова громадської організації "Права справа" Дмитро Снєгирьов в коментарі Gazeta.ua.

Президент України Володимир Зеленський у своєму відеозверненні 13 жовтня анонсував всеукраїнське опитування в день виборів. Одне з питань має на меті дізнатися думку українців щодо створення вільної економічної зони на Донбасі. Згодом Офіс президента пояснив, що спочатку ВЕЗ упровадять на територіях, які звільнили від російських окупантів.

Автор: Фото: Українські новини
  Літня жінка оглядає руїни. Згарище - це все, що залишилося від її будинку після російського обстрілу.
Літня жінка оглядає руїни. Згарище - це все, що залишилося від її будинку після російського обстрілу.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Україна виплатить компенсацію за зруйноване росіянами житло

"Аналізуючи світовий досвід створення вільних економічних зон, варто зазначити, що найуспішнішим прикладом вважається Китай. 1980 року в країні було створено 4 вільні економічні зони. Підсумки експерименту засвідчили, що в період з 1980-го по 1984 рік лише в одній вільній економічній зоні Шеньчжень ВВП у середньому зріс вшестеро, продемонструвавши зростання на 58% щорічно. Залучені до вільної економічної зони прямі іноземні інвестиції не лише сприяли розвитку районів, а і сприяли розвитку країни. Реформа "відкритих дверей", що почалася 1978 року, стала соціальним експериментом на обмеженій території, покликаним показати, куди приведе ринкове реформування економіки. Відтоді як Китай прийняв політику "відкритих дверей" і почав її проводити, ВВП Китаю став рости в середньому на 9% щорічно. Ще швидшими темпами зростав обсяг експорту держави. Зазначу, що цей режим сприяв розвитку як окремих територій, так і економіки всієї країни загалом. Водночас ті зони, які пропонує створити Зеленський, матимуть зовсім іншу природу, адже головний акцент робитиметься на наданні певних економічних преференцій лише окремим районам, а не на території усієї країни загалом. І це ключова відмінність китайського досвіду від українського", - каже експерт.

Впровадити на Донбасі ВЕЗ намагалися 1998 року. Втім це призвело до збільшення рівня контрабанди.

Нині впроваджувати вільну економічну зону на Донбасі невигідно через вкрай низький потенціал регіону.

"Індустріальний парк чотирьох вищезгаданих вільних економічних зон Китаю вміщував високоінтелектуальні технології – біотехнологію, фармацевтику, хімічне виробництво, програмне забезпечення. Якщо на Луганщині створити таку зону, це буде не розвиток сучасних інвестиційно привабливих технологій, а модернізація пострадянського промислового парку, що залишився в Луганській і Донецькій областях з часів СРСР. Створення таких ВЕЗ на сході України не сприятиме розвитку економічних територій, а вони будуть фактичними "чорними дірами" - територіями для відмивання бюджетних коштів. І в ці зони залучатимуть вітчизняні, а не іноземні інвестиції", - додає експерт.

Автор: Фото: GettyImages/fotobank.ua
  Чоловік розбирає звалища будинку після обстрілу, вчиненого росіянами
Чоловік розбирає звалища будинку після обстрілу, вчиненого росіянами

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Слуга народу заявив про скорочення української армії

Ратифікація вільної економічної зони скасує блокаду окупованих росіянами територій Донецької та Луганської областей.

"Варто нагадати заяву так званого представника ОРДЛО з українського боку Вадима Горана про створення "транскордонних торговельних коридорів". Цей план передбачає створення на лінії розмежування України з ОРДЛО спеціальних товарних баз, куди будуть завозитися українські товари, які пізніше закуповуватимуть підприємці з окупованих територій. На мою думку, це призведе до легалізації торгівлі України з ЛДНР і фактично скасує економічну блокаду окупованих територій. Складається враження, що це на тлі розмов про вільні економічні зони сторони намагаються хитро впровадити концепцію легалізації так званого нелегального перетину товарів з території України на окуповані території, що по суті є торгівлею на крові", - підсумував Дмитро Снєгірьов.

Заява президента Володимира Зеленського про опитування в день місцевих виборів 25 жовтня - спроба підтягнути електорат "Слуги народу" на дільниці. До того ж це буде способом агітації за партію Зеленського в день виборів.

Зараз ви читаєте новину «Запровадження вільної економічної зони зніме з Росії відповідальність за війну». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 25817
Голосування Чи можливий мир на Донбасі за "формулою Штайнмаєра" (вибори+відведення військ+амністія бойовиків+особливий статус Донбасу)?
  • Так, пора закінчувати війну будь-якими способами
  • Ні, мир буде тільки після перемоги
  • Потрібно далі проводити переговори та залучити до них США
  • Війна в Україні закінчиться тільки після повернення Криму
  • Ваш варіант (у коментарях)
Переглянути