середа, 22 листопада 2017 17:34

Треба домагатися головної мети - звільнення всіх - Медведчук

Треба домагатися головної мети - звільнення всіх - Медведчук
Спецпредставник з гуманітарних питань в Тристоронній контактній групі Віктор Медведчук упевнений, що обмін утримуваними особами між ОРДЛО та Україною відбудеться, оскільки домовилися на вищому рівні. Фото: Антикор

Домовленість провести обмін утримуваними особами між ОРДЛО і Україною була досягнута після візиту спецпредставника з гуманітарних питань в Тристоронній контактній групі Віктора Медведчука до Москви і його звернення до президента Російської Федерації Володимира Путіна. Скільки людей повернуться додому, хто заважає вести переговори і чому не всі отримають свободу, політик розповів в ефірі ТРК "Україна".

Медведчук упевнений: обмін відбудеться, оскільки домовилися на вищому рівні.

"Ця домовленість була досягнута після мого візиту в Москву, після звернення до президента Російської Федерації пана Путіна. З урахуванням обставин і аргументів української сторони, вони (ОРДО і ОРЛО. - ред.) отримали підтвердження спочатку з вуст президента Російської Федерації, і він зробив свій вплив, використовуючи свій авторитет, зателефонувавши і попросивши про це лідерів невизнаних республік. Тому є впевненість, що такий обмін відбудеться. Як ми попередньо домовилися, цей обмін, взаємне звільнення з двох сторін, має відбутися до новорічних та різдвяних свят. Ми хочемо встигнути зробити це", - розповів політик і додав, що Україна віддасть 306 чоловік, а ОРДЛО - 74.

У той же час політик звернув особливу увагу на те, що недостовірна інформація від українських політиків, які ніякого відношення до процесу обміну не мають і перекручують число полонених, називають дати, імена, часто заважає переговорам.

"Ось цифри, як і раніше, так і зараз, затверджуються мною тільки у президента України. І в переговорному процесі більше ніхто не задіяний. Рішення з приводу обміну, як і з питань умов, приймає теж президент України пан Порошенко", - уточнив Медведчук.

Політик також розповів, чому свободу найближчим часом отримають не всі.

"Залишаються ті, які, на жаль, не отримають свободу зараз. А таких людей з представників тих, яких розшукує Україна, на сьогоднішній день 20 осіб. Я думаю, що може бути, за час, який триває, ми знайемо й інших з тих, кого розшукуємо. І 80 чоловік, на яких претендує ОРДО і ОРЛО, які знаходяться в Україні. Тому, процес триває і його треба проводити, переговори треба вести і треба добиватися головної мети - звільнення всіх", - Упевнений Віктор Медведчук.

Що стосується переговорів щодо звільнення ув'язнених в Росії Романа Сущенко, Олега Сенцова, Миколи Карпюка, Станіслава Клиха і багатьох інших громадян України, вони, запевняє Медведчук, ведуться в постійному режимі.

"Як тільки будуть відомі новини щодо цієї частині, позитивні новини, безумовно, вони стануть надбанням громадськості", - пообіцяв політик.

Останній обмін утримуваними особами між ОРДЛО і Україною відбувся 26 грудня 2014 року. Тоді Україна забрала з ОРДЛО 150 чоловік, а віддала на непідконтрольні території - 225.

Спецпредставник України з гуманітарних питань в Тристоронній контактній групі Віктор Медведчук займається обміном утримуваними особами з грудня 2014 року. За його участю були звільнені понад 400 осіб, серед яких військові і цивільні особи, в тому числі Юрій Солошенко, Геннадій Афанасьєв і Надія Савченко.

Зараз ви читаєте новину «Треба домагатися головної мети - звільнення всіх - Медведчук». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 25817
Голосування Чи можливий мир на Донбасі за "формулою Штайнмаєра" (вибори+відведення військ+амністія бойовиків+особливий статус Донбасу)?
  • Так, пора закінчувати війну будь-якими способами
  • Ні, мир буде тільки після перемоги
  • Потрібно далі проводити переговори та залучити до них США
  • Війна в Україні закінчиться тільки після повернення Криму
  • Ваш варіант (у коментарях)
Переглянути