Ексклюзиви
понеділок, 10 вересня 2018 09:31

"Солдат і офіцер не мають мотивації" - означили головні проблеми армії

"Солдат і офіцер не мають мотивації" - означили головні проблеми армії
В Україні армія має стати професійною. Фото depo.ua

Військовий експерт Валентин Бадрак розповів про мотивацію в Збройних силах України і про проблеми в реформуванні.

"В результаті у нас протягом чотирьох з половиною років війни, як і до цього протягом усього періоду незалежної України продовжувала будуватися армія пострадянського типу. Але, на жаль, у гіршому вигляді, тому що радянська армія все-таки була озброєна сучасними системами. І головний показник армії радянського типу – зневажливе ставлення до кадрів. Це триває. Адже ми ще в 2014 році зверталися до всіх структур влади з тим, щоб людей, які отримали бойовий досвід, пройшли війну, залишити в армії, створивши таким чином бойове ядро професійної армії. Цього не сталося. Не були створені умови, починаючи від статутів радянського типу, залучення солдатів для якихось господарських робіт, як в Радянському Союзі", - повідомив глава Центру досліджень армії, конверсії і роззброєння, пише "Апостроф".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Медведчука нав'язав Путін - переговорник

На думку експерта, в ЗСУ є велика житлова проблема, яка дуже повільно вирішується.

"У нас не менше 40 тисяч офіцерів вважаються безквартирними, тобто не мають свого житла. Це питання дуже легко вирішується за рахунок спеціальних бонусів або сертифікатів, коли за період 10-річної служби солдат або офіцер отримує якийсь сертифікат і може потім вирішити свою житлову проблему. Це не означає, що він за цей сертифікат відразу купує квартиру. Це повинна бути диференційована ситуація, наприклад, через 10 років якась певна сума набігає, а через 15 років – еквівалент однокімнатної квартири в якомусь непопулярному регіоні. Але при цьому можна додати якусь суму і придбати житло вже там, де людина хоче. Але механізму такого немає".

Військових потрібно фінансово мотивувати, адже на одному патріотизмі довго не витримаєш.

"Навіть такі речі, як монетизація нагород. Солдат має розуміти, що якщо він став Героєм України, в бою проявив себе так, що йому було присвоєно це звання, то він отримує певний грошовий еквівалент до цього звання. Ще Наполеон говорив, що солдатом керує страх і особистий інтерес. Страх – це зрозуміло, боїться людина, яка потрапляє на війну. А особистий інтерес не створено. Мотивації немає ні у солдата, ні у офіцера".

Експерт впевнений, що гібридна війна сильно вдаряє по психіці.

"На жаль, солдатів добре бачить, що країна розділена глибокою прірвою: одні на передовій, а інші в цей час сидять у ресторанах і нічних клубах. Це все не можна приховати. Якщо це існує, значить, потрібно створити такі умови, щоб людина, яка йде на війну, знав, що він отримає компенсацію, страховку і так далі. Тоді він свідомо йшов би виконувати свій обов'язок.
А найголовніше, що це були б мотивовані військовослужбовці, тому що зараз, маючи 5-10% невмотивованих, ми маємо страшну статистику. Наприклад, я пам'ятаю статистику за січень цього року: половина загиблих в армії за один січень – це люди, які покінчили життя самогубством. У професійній армії такого не може бути. Це показник, що армія стає на неправильний шлях.
Відтік кадрів, суїцид, правопорушення, пияцтво у зоні бойових дій. Чому це відбувається? Тому що немає механізмів мотивації, управління і навіть покарання. На жаль, ми з цим будемо довго-довго стикатися до тих часів, поки військово-політичне керівництво не прийме рішення чітко взяти курс на створення професійної армії.
Зверніть увагу, у нас сьогодні є повністю підготовлений цикл документації. У нас є нова Військова доктрина, Стратегічний оборонний бюлетень, і Програма розвитку озброєнь, і Програма розвитку Збройних сил, і Програма реформування та розвитку оборонно-промислового комплексу, і навіть закон про національну безпеку. Але ніде, ні в одному документі не сказано, що Україна повинна мати добровільну професійну армію. І те, що у нас досі є заклик і існує соціальна нерівність, що одних солдатів батьки відкупают, а інші йдуть і служать, потрапляють в зону бойових дій – все це створює негативне сприйняття служби в армії. Замість того, щоб створити залізобетонний авторитет армії, як могутньої системи, яка бореться і охороняє українську незалежність і цілісність".

Експерт зазначає, що для України є оптимальний вихід із проблем - це створення професійної армії.

"Я розділяю поняття "контрактна" і "професійна". Контрактна – це сьогодні підписали контракт 100 тисяч чоловік, а завтра половина пішла, стався відтік кадрів. А професійна армія – це армія, в якій бойове ядро, тобто не менше 2/3 армії, прослужило не менше 3-5 років. Це показник мотивації. Це означає, що чоловік, який прийшов віддати роки армії, за це отримає адекватну компенсацію. І він там мотивовано служить".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Муженко розповів, як зупинити масові звільнення в армії

У Києві під стінами адміністрації президента дружини й сестри українських військових, які залишаються в полоні бойовиків ЛДНР, влаштували протест.

Зараз ви читаєте новину «"Солдат і офіцер не мають мотивації" - означили головні проблеми армії». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 25817
Голосування Чи можливий мир на Донбасі за "формулою Штайнмаєра" (вибори+відведення військ+амністія бойовиків+особливий статус Донбасу)?
  • Так, пора закінчувати війну будь-якими способами
  • Ні, мир буде тільки після перемоги
  • Потрібно далі проводити переговори та залучити до них США
  • Війна в Україні закінчиться тільки після повернення Криму
  • Ваш варіант (у коментарях)
Переглянути