четвер, 16 липня 2020 11:23

Росіяни влаштували демарш під час безпекового Форуму

Росіяни влаштували демарш під час безпекового Форуму
Російська делегація демонстративно залишила Форум безпекового співробітництва та Постійної ради ОБСЄ. Фото: reuters.com

Російська делегація під час Форуму безпекового співробітництва (ФБС) та Постійної ради ОБСЄ у середу залишила засідання.

Як розповів Укрінформу постпред України при міжнародних організаціях у Відні Євгеній Цимбалюк, це було зроблено після невдалих спроб росіян уникнути обговорення гібридної агресії проти України.

"Під час сьогоднішнього спільного засідання Форуму безпекового співробітництва та Постійної ради ОБСЄ представник делегації РФ, який був присутній фізично на засіданні у Гофбурзі, здійснив демарш і залишив залу. Таким чином російський дипломат відреагував на промову директора Національного інституту стратегічних досліджень України Олександра Литвиненка, який виступав як один з основних доповідачів на тему гібридних загроз", — уточнив він.

Під час презентації пріоритетів головування України у ФБС у квітні очільник МЗС Дмитро Кулеба відзначав, що тема гібридних загроз буде у фокусі уваги нашої країни. Більшість делегацій в ОБСЄ привітали намір української сторони привернути увагу до цієї проблематики. Єдиною, що заявила, нібито ця тема нецікава, стала делегація РФ.

За словами Цимбалюка, під час нинішнього засідання представник російської делегації вперше взяв слово ще перед затвердженням порядку денного засідання, прагнучи продемонструвати свою принципову незгоду з ініціюванням обговорення тематики гібридних загроз українським головуванням у ФБС. Тому від нього очікувався якийсь подальший демарш чи навіть спроби блокування засідання.

Щойно директор НІСД Литвиненко у своїй доповіді перейшов до прикладу російської гібридної агресії, представник делегації РФ узяв слово з процедурних питань та повідомив про залишення засідання.

Попри демарш росіян спільне засідання продовжилося.

За зауваженням Цимбалюка, подальше обговорення теми гібридних загроз лише продемонструвало її важливість: після трьох основних спікерів виступили представники близько 15 делегацій — значно більше, ніж зазвичай під час таких засідань.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Зеленського закликають завершити танці з бубнами про "ту сторону" і дати чітку відповідь

Цікавою була думка одного з основних доповідачів, представника НАТО, керівника відділу гібридних викликів Міхаеля Рюлє. Він наголосив на тому, що реакція на гібридну загрозу, яку здійснює одна з країн проти іншої, має бути колективною і лише тоді вона буде ефективною.

"Хоча російська делегація і залишила залу, це не означає, що вони будуть жити в інформаційному вакуумі: виступи запрошених доповідачів будуть поширені в ОБСЄ, наша делегація в національній якості та місії інших країн також поширять свої виступи як документи ОБСЄ. Тож делегація РФ зможе з ними ознайомитися, і, сподіваюся, врахувати та не вдавати, що нічого не відбувається", — наголосив очільник місії України при ОБСЄ.

Раніше директор Національного інституту стратегічних досліджень (НІСД) Олександр Литвиненко під час спільного засідання Форуму безпекового співробітництва та Постійної Ради ОБСЄ заявив, що окупанти наближаються до поворотного моменту, коли обиратимуть основний сценарій для окупованого Донбасу — абхазький чи карабаський.

Зараз ви читаєте новину «Росіяни влаштували демарш під час безпекового Форуму». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 25817
Голосування Чи можливий мир на Донбасі за "формулою Штайнмаєра" (вибори+відведення військ+амністія бойовиків+особливий статус Донбасу)?
  • Так, пора закінчувати війну будь-якими способами
  • Ні, мир буде тільки після перемоги
  • Потрібно далі проводити переговори та залучити до них США
  • Війна в Україні закінчиться тільки після повернення Криму
  • Ваш варіант (у коментарях)
Переглянути