Ексклюзиви
середа, 13 грудня 2023 12:47

Спецтема: Війна Росії проти України

Росіяни наступають у складних умовах та зазнають втрат: в ISW пояснили, чому

Росіяни наступають у складних умовах та зазнають втрат: в ISW пояснили, чому
Ціллю Кремля не є захоплення Авдіївки. Фото: eastnews.ua

Російські окупанти восени 2023 року наступали у складних погодних умовах.

Це принесло їм тяжкі втрати за відсутності значних оперативних успіхів на полі бою, повідомляють аналітики Інституту вивчення війни (ISW).

Там вважають, що просування та окупація нових територій не були ключовим завданням цього наступу. Кремль хоче досягти ослаблення підтримки України з боку Заходу.

"За оцінками ISW, російські війська намагалися повернути собі ініціативу на театрі військових дій в Україні, принаймні з середини листопада 2023 року і тепер, ймовірно, взяли на себе зобов'язання щодо наступальних операцій на кількох ділянках фронту в період найскладніших погодних умов осінньо-зимового сезону у прагненні перехопити та утримати ініціативу", - зазначили аналітики.

Росія намагається перехопити ініціативу на полі бою. І наступ під Авдіївкою та локальні наступальні операції на інших ділянках східного фронту відбулися на тлі поступового згортання контрнаступальних операцій Сил оборони України. Минулої зими Росія теж зробила спробу провести зимово-весняний наступ, який не приніс особливих результатів. Цього року наступальну операцію теж вирішили не відкладати.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Назвали втрати росіян під Авдіївкою

"Рішення російського військового командування розпочати наступальні дії восени 2023 року, можливо, було опортуністичною реакцією на очікуване послаблення підтримки України з боку Заходу. Посилення дискусій на Заході щодо продовження військової допомоги Україні після відносно успішних російських оборонних операцій у Запорізькій області було передбачуваним. І, можливо, Кремль організовує тривалі інформаційні операції, спрямовані на стримування західної допомоги Україні у сфері безпеки. Російське командування, можливо, вирішило, що ці інформаційні операції приносять більшу віддачу і що російські військові зусилля з перехоплення ініціативи можуть спровокувати подальші дебати Заходу про допомогу Україні", - зазначили в ISW.

Якщо Росії вдасться перехопити ініціативу на полі бою, окупанти можуть сконцентруватися і на досягненні оперативних цілей.

"Російське військове командування також проводило наступальні операції з урахуванням внутрішньополітичних цілей, і внутрішня динаміка Кремля може впливати на рішення російських військових про поточні російські наступальні операції. ISW не пропонує оцінку основної мети російських наступальних операцій, що продовжуються на сьогодні, але згоден з оцінкою розвідувального співтовариства про те, що Росія зазнала дуже великих втрат, не досягнувши значних в оперативному плані успіхів і не створивши умов для досягнення таких успіхів", - підсумували аналітики.

Російській армії наказали захопити Авдіївку Донецької області та Куп'янськ на Харківщині до виборів в РФ, які відбудуться у березні 2024 року.

Демонстрація підтримки військовими кандидатури Володимира Путіна є стратегією страхування, якщо російська армія не зможе вкластися в ці терміни. Про це повідомляє Інститут вивчення війни (ISW).

Зараз ви читаєте новину «Росіяни наступають у складних умовах та зазнають втрат: в ISW пояснили, чому». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 25817
Голосування Чи можливий мир на Донбасі за "формулою Штайнмаєра" (вибори+відведення військ+амністія бойовиків+особливий статус Донбасу)?
  • Так, пора закінчувати війну будь-якими способами
  • Ні, мир буде тільки після перемоги
  • Потрібно далі проводити переговори та залучити до них США
  • Війна в Україні закінчиться тільки після повернення Криму
  • Ваш варіант (у коментарях)
Переглянути