пʼятниця, 24 липня 2020 20:23

"Росія в Чорному морі – головний гравець" - як нові військово-морські бази посилять нашу оборону

"Росія в Чорному морі – головний гравець" - як нові військово-морські бази посилять нашу оборону
Аналітик Тарас Чму розповів про завдання нових віськово-морських баз. Фото: Тарас Подолян

Для наявного українського флоту не вистачає місць. Найближчими роками отримаємо до 30 катерів, кораблів і суден забезпечення. Треба створювати берегову інфраструктуру, говорить військовий аналітик Тарас Чмут.

У Військово-Морських силах раніше заявили, що хочуть передавати земельні ділянки на берегах Чорного та Азовського морів для створення баз.

"ВМС має дві бази – "Схід" і "Південь". Кораблі базуються в Одесі, Очакові, Маріуполі й Бердянську. Місць не вистачає навіть для них. Будівництво бази триває від кількох років. Потрібно починати зараз", - каже Чмут.

Має суттєво посилитися наш потенціал на Азові.

"Це забезпечать американські катери Mark VI. Уже сформували морську піхоту, яка дбатиме про безпеку регіону й за необхідності проводитиме локальні протидиверсійні операції. Створять систему висвітлення водної та підводної обстановки. Зможемо контролювати свою 12-мильну зону. Але Москва в будь-який момент може перекрити Керченську протоку – вихід до Чорного моря".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Треба нарощувати якість" - порівняли чисельність українських і російських військ

У Чорному морі ситуація контрольованіша.

"Там є води країн НАТО – Туреччини, Румунії, Болгарії. Безперешкодно можуть заходити флоти нечорноморських країн НАТО – США, Канади, Великої Британії, які є партнерами України. Однак Росія в Чорному морі – головний гравець. Її флот найпотужніший, угруповання військ найсильніше, а з Криму може прострілювати море ракетними комплексами. Головні морські ворота контролює Туреччина, яка з одного боку є партнером Росії, з другого – членом НАТО, спільно з РФ патрулює в Сирії і воює в Лівії проти Росії. Тому питання про вихід російського Чорноморського флоту в Середземне море – відкрите", - пояснює.

ПОВНЕ ІНТЕРВ'Ю ІЗ ТАРАСОМ ЧМУТОМ ЧИТАЙТЕ У ПОТОЧНОМУ НОМЕРІ ЖУРНАЛУ "КРАЇНА" ВІД 23 ЛИПНЯ

Зараз ви читаєте новину «"Росія в Чорному морі – головний гравець" - як нові військово-морські бази посилять нашу оборону». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 25817
Голосування Чи можливий мир на Донбасі за "формулою Штайнмаєра" (вибори+відведення військ+амністія бойовиків+особливий статус Донбасу)?
  • Так, пора закінчувати війну будь-якими способами
  • Ні, мир буде тільки після перемоги
  • Потрібно далі проводити переговори та залучити до них США
  • Війна в Україні закінчиться тільки після повернення Криму
  • Ваш варіант (у коментарях)
Переглянути